INACO:Estonia propune lansarea primei criptovalute nationale; Romania nu a creat Grupul de Lucru pentru Economia Viitorului

Data publicarii: 08-01-2018 | Economie

Estonia îsi propune lansarea primei criptovalute nationale din lume, astfel ca oricine cu acces la internet, din orice colt al lumii, îsi va putea deschide o afacere aici fara a pune piciorul fizic în aceasta tara, în conditiile în care România nu a reusit înca sa-si creeze Grupul de Lucru pentru Economia Viitorului, se arata într-un comunicat al INACO, remis luni AGERPRES. 

"La începutul anului 2018, think-tank-ul INACO - Initiativa pentru Competitivitate readuce în atentia publica propunerea lansata anul trecut Guvernului României, mediului academic, antreprenorial, universitar, civic, social, politic si mass-media de a crea Grupul de Lucru pentru Economia Viitorului (GLEV) pentru a nu ramâne iremediabil paraleli cu viitorul", precizeaza reprezentantii INACO. 

Modul în care lumea va face afaceri si va crea locuri de munca în viitor se schimba radical în plina revolutie industriala 4.0. Andreea Paul, presedintele INACO, apreciaza ca România nu mai poate face abstractie de aceste transformari tehnologice radicale cu impact asupra economiei, educatiei si a calitatii vietii.

"Estonia este cea mai bine conectata la viitor dintre tarile din regiunea noastra. Digitalizarea ca politica nationala a împrietenit statul cu cetatenii, ajungând pâna la votul online, cetatenie oferita electronic sau sanatatea digitalizata în sistem blockchain. Pe scurt, digitalizarea a crescut vizibil calitatea afacerilor si a vietii. Estonia a reusit cel mai mare salt în calitatea vietii în rândul celor mai dezvoltate state ale lumii din grupul OECD în ultimul deceniu si a fost cotata cea mai antreprenoriala natiune din Europa în anul 2017. Deciziile publice avanseaza alert", se spune în documentul citat. 

În luna august a anului trecut, Estonia a lansat Programul e-Residency/e-Rezidenta prin care doreste sa revolutioneze lumea afacerilor, pe baza unui plan de actiune dedicat economiei viitorului, în cadrul caruia oricine cu acces la internet, din orice colt al lumii, îsi va putea deschide o afacere în Estonia fara a pune piciorul fizic în aceasta tara balcanica. Un pas esential îl va reprezenta lansarea Estcoinului, prima criptovaluta nationala/criptomoneda digitala din lume. Dezvaluirea a fost facuta oficial de Guvernul estonian în luna august a anului trecut, spun reprezentantii INACO. 

În data de 18 decembrie 2017, Kaspar Korjus, directorul executiv al programului de e-Rezidenta din Estonia, a explicat ca acesta este un start-up guvernamental si, ca majoritatea start-up-urilor de astazi, ar putea fi finantat printr-o oferta initiala de criptomonede digitale (ICO) numite Estcoin (un potential rival al renumitului Bitcoin a carui valoare a sarit de la circa 500 de dolari la peste 16.000 de dolari într-un an). 

În primul scenariu de lucru, utilizarea Estcoin-ului ar putea fi un simbol "comunitar" care sa sprijine obiectivul de a dezvolta noua natiune estoniana digitala prin încurajarea investitorilor si a antreprenorilor de a utiliza e-Rezidenta ca platforma de încredere, explica autoritatile estoniene.

În al doilea scenariu de lucru, utilizarea Estcoin-ului ar presupune o "identitate digitala estoniana" care ar permite membrilor societatii "e-Rezidenta" sa faca diferite operatiuni, precum semnarea digitala a documentelor sau logarea la servicii în conditii de securitate si siguranta. Aceste tokene/criptomonede nu vor putea fi vândute sau tranzactionate, ci ar fi legate în mod clar de proprietarii lor.
    
În al treilea scenariu de lucru, cel mai controversat, s-ar crea "Euro Estcoin" prin care criptomoneda digitala estoniana ar avea o valoare legata de cea a monedei euro, moneda fizica utilizata astazi în Estonia. Korjus sustine ca "acest Estcoin nu ar fi o alternativa la Euro, a carui creare este în prezent interzisa oricarei natiuni din zona Euro, ci ar fi o combinatie a avantajelor criptomonedei digitale cu stabilitatea valutara traditionala". 

Estonia nu a anuntat o data pentru lansarea acestei oferte initiale de criptomoneda, dar Korjus a mentionat în spatiul public ca "interesul investitorilor este enorm si, în mare masura, acestia par sa primeasca ideea".

"Reticenta institutiilor traditionale si scepticismul lor nu par sa împiedice Programul e-Rezidenta al Estoniei sa continue pe calea sa actuala, iar tokenizarea cripto va schimba natura lumii noastre, indiferent daca actionam sau nu, asa ca trebuie sa ne asiguram ca ne îndreptam atentia spre viitor si ca se întâmpla deja în Estonia", se subliniaza în comunicatul INACO.

În cazul în care Estcoinul devine realitate, ar fi prima viziune institutionala publica asupra unui viitor bazat de criptare sustinuta de guvern în sistemul blockchain.

 

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: