Isarescu: Nu vedem miscari ample ale dobanzilor; modificarea ROBOR depinde de conditiile din piata

Data publicarii: 09-01-2018 | Economie

Impactul majorarii dobânzii de politica monetara este minor în ceea ce priveste ROBOR la trei si sase luni, sustine Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a României (BNR).

"Mesajele le primim indiferent de evolutiile din piata. Le citim cu atentie ca reprezinta preocupari, fac parte din citirea pietei, economiei si societatii. Daca ne uitam la realitate, aceasta este urmatoarea: dobânzile care va intereseaza ROBOR la 3 si la 6 luni au scazut aproape permanent în ultimele saptamâni. Azi a ajuns la 2% la 3 luni, pe fondul unui excedent temporar de lichiditate. Aceasta majorare a ratei dobânzii nu înseamna ca se va majora ROBOR, pe baza careia se calculeaza dobânda la creditele în lei acordate populatiei", a precizat, luni, guvernatorul BNR, într-o conferinta de presa.

Acesta sustine ca impactul în piata ar putea sa fie "usor deosebit".

"S-ar putea ca efectul în piata sa fie usor deosebit. Nu vedem miscari ample ale dobânzilor. Datoria mea e sa transmit acest lucru si sa subliniez ca modificarea ROBOR, care probabil va aparea, posibil sa coboare la 3 luni si sub 2%, va depinde de conditiile de piata. Impactul este minor si, în consecinta, mediatizarea excesiva trebuie sa fie atenuata", a precizat guvernatorul BNR.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a României (BNR) a hotarât luni majorarea ratei dobânzii de politica monetara la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018.

De asemenea, Consiliul a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilitatii de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an.

O alta hotarâre vizeaza pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei si în valuta ale institutiilor de credit.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: