Transgaz se aliaza cu spaniolii de la Reganosa pentru achizitia companiei de gaze DESFA din Grecia

Data publicarii: 09-01-2018 | Economie

Operatorul sistemului românesc de transport si sistem al gazelor, Transgaz, vrea sa se asocieze cu compania spaniola Regasificadora del Noroeste (Reganosa) pentru a participa la procesul de privatizare a operatorului sistemului de conducte de gaze din Grecia, DESFA, potrivit unor documente ale Transgaz.

Astfel, actionarii Transgaz sunt convocati sa aprobe, în sedinta din 18 ianuarie, un acord între cele doua companii si un memorandum de întelegere privind asocierea pentru participarea la cea de-a doua etapa a procesului de achizitie a 66% din actiunile DESFA. Reganosa va fi lider de consortiu.

Initial, pe 26 iunie 2017, Transgaz a încheiat un acord de participare împreuna cu francezii de la GRTgas SA, însa aceasta asociere nu a fost calificata în etapa a doua a procesului de privatizare a DESFA, arata documentele publicate de Transgaz.

"La data de 22.09.2017, Fondul (pentru Dezvoltarea Activelor Republicii Elene - n.r.) a anuntat calificarea în etapa a doua a procedurii de achizitie, pe de o parte, pe Regasificadora del Noroeste si, pe de alta parte, a unui consortiu format din Snam SpA/Enagas Internacional SLU/ Fluxys SA/ NV Nederlandse Gasunie".

Termenul-limita pentru depunerea ofertelor angajante este 16 februarie 2018. Totodata, nu este exclus ca si alte companii sa se alature consortiului Reganosa-Transgaz în perioada urmatoare, pentru a-i creste puterea de negociere în procesul de privatizare a DESFA.

Valoarea tranzactiei este estimata la 400 de milioane de euro.

Aceasta este a doua încercare a statului elen de a privatiza DESFA, dupa ce un acord încheiat anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a esuat, pe fondul unor neîntelegeri legate de tariful la gazele naturale.

DESFA a raportat vânzari de 170 de milioane de euro pentru 2016 si un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: