ANAR estimeaza ca va colecta 800-1.000 mc de gunoaie, dupa decolmatarea canalului Dambovita in zona pasajului Unirea

Data publicarii: 11-01-2018 | Economie

Administratia Nationala Apele Române (ANAR) estimeaza ca va colecta circa 800 - 1.000 metri cubi de gunoaie si peturi pâna la finalul lucrarilor de decolmatare pe canalul Dâmbovita din zona pasajului Unirea din Bucuresti.

Lucrarile de decolmatare au început luni si vor dura aproximativ 10 zile.

"Lucrarile desfasurate sub planseul din zona Unirii necesita un efort important întrucât, din cauza înaltimii planseului, activitatile nu se pot desfasura mecanizat ci doar manual cu echipele de interventie. Estimam ca vom colecta o cantitate de gunoaie si peturi de circa 800 - 1.000 mc", precizeaza un comunicat al ANAR remis miercuri AGERPRES.

Lucrarile realizate pâna în prezent au vizat instalarea batardourilor (placi) în subteran, în amonte, sub zona podului Unirea/parc Unirea, pomparea apei din sifoane si pregatirea zonei de instalare a unui batardou de circa 700 metri în zona Marasesti.

De asemenea, cu sprijinul SC Apa Nova Bucuresti SA s-a pus în functiune o instalatie autospeciala aspirator în vederea curatirii sifoanelor care, în urma inspectiilor realizate, s-a constatat ca au fost colmatate cu circa 30% - 35% cu peturi si alte obiecte de menaj aruncate în zona biefurilor Unirea - Marasesti.

Potrivit ANAR, solutia impusa de factorii de decizie, în anii 1985 - 1987, la realizarea obiectivului de investitie 'Amenajarea complexa a râului Dâmbovita în Municipiul Bucuresti', când în sectiunea Piata Unirii, râul Dâmbovita, a fost sifonat pe sub pasajul rutier Unirii si peste magistrala de metrou nr. II, a condus la reducerea severa a capacitatii de transport a albiei, din cauza faptului ca în teren, din lipsa de spatiu, nu au putut fi realizate decât 4 din cele 6 galerii de sifonare câte ar fi fost minim necesare.

"În conditiile în care capacitatea de transport a albiei, în aceasta sectiune, a scazut continuu atât din cauza unor fenomene naturale (acumulare mâl si scoici) care maresc rugozitatea, dar mai ales pentru ca în aceasta zona se aglomereaza mâlul si toate deseurile care nu pot fi colectate din barca de personalul de exploatare, exista pericolul de înfundare ceea ce ar putea determina pagube greu de estimat pentru constructiile subterane riverane, a fost prevazuta realizarea acestei operatiuni de decolmatare a casetelor sifonarii, astfel încât sa asiguram functionarea în siguranta a lucrarilor hidrotehnice", precizeaza reprezentantii ANAR.

ANAR a demarat luni lucrarile de întretinere/curatenie a biefurilor din zona pasajului Unirea, precum si a lucrarilor de decolmatare ale sifoanelor de sub traversare, din zona Unirii.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: