BNR: Prelungirea caracterului anemic al absorbtiei fondurilor europene, risc la adresa perspectivei cresterii economice

Data publicarii: 16-01-2018 | Economie

Prelungirea caracterului anemic al absorbtiei fondurilor europene si scaderea dinamicii venitului disponibil real al populatiei sub impactul unei relative cresteri a efectelor inflationiste reprezinta riscuri la adresa perspectivei cresterii economice, conform minutei sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale publicata pe site-ul institutiei.

'Au fost semnalate incertitudinile si riscurile de sens opus la adresa perspectivei cresterii economice ce decurg din eventuala necompensare integrala de catre unii angajatori a transferului catre angajat a obligatiilor privind contributiile sociale, dar si din posibila suplimentare a masurilor fiscale corective în cursul anului 2018, în vederea încadrarii deficitului bugetar în plafonul de 3% din PIB. A fost punctat, de asemenea, riscul prelungirii caracterului anemic al absorbtiei fondurilor europene aferente cadrului financiar 2014-2020, precum si cel de scadere mai evidenta a dinamicii venitului disponibil real al populatiei sub impactul unei relative cresteri a efectelor inflationiste directe si indirecte ale socurilor pe partea ofertei. Din perspectiva mediului extern, a fost evidentiata posibila evolutie sub asteptari a inflatiei în zona euro si în alte state dezvoltate, în pofida unei expansiuni economice mai robuste', se arata în document.

Membrii Consiliului au discutat despre posibilele implicatii ale noilor evaluari privind cresterea economica pe orizontul scurt de timp, care indica pentru trimestrele IV 2017 si I 2018 un ritm anual sensibil mai alert decât cel prognozat anterior, reconfirmând însa, concomitent, perspectiva reintrarii lui pe un trend de decelerare, chiar usor mai accentuat decât cel anticipat în noiembrie 2017.

'S-a observat ca aceste previziuni corespund unei foarte usoare revizuiri în sens descendent a dinamicii trimestriale a PIB prognozate pentru cele doua trimestre, care, asociata cu accelerarea mult peste asteptari a expansiunii economice în trimestrul III, face foarte probabila o crestere mai ampla a gap-ului pozitiv al PIB si a presiunilor sale inflationiste în acest interval, în raport cu prognoza pe termen mediu. În plus, potrivit indicatorilor cu frecventa ridicata, consumul privat continua probabil si în trimestrul IV 2017 sa constituie principalul determinant al cresterii economice robuste. El poate fi secondat de o contributie modesta a formarii brute de capital fix, eventual alimentata de marirea considerabila a cheltuielilor publice spre finalul anului, însa în conditiile unei foarte probabile încadrari a deficitului bugetar al anului 2017 în parametrii programati', informeaza BNR.

În cazul exportului net este însa de asteptat o marire a aportului negativ, data fiind ampla crestere consemnata în octombrie de soldul negativ al balantei comerciale, contribuind decisiv la puternica accelerare a trendului de adâncire a deficitului de cont curent fata de aceeasi perioada a anului anterior.

În urma analizei, membrii Consiliului au apreciat ca actualul context reclama continuarea ajustarii conduitei politicii monetare prin majorarea ratei dobânzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pâna la nivelul de 2,00%.

'Ca argumente aditionale au fost invocate riscul cresterii peste asteptari a gradului de pro-ciclicitate a politicii fiscale si a celei de venituri în 2018, sau cel de înrautatire cronica a structurii cheltuielilor bugetare, printr-o potentiala reducere spre valori critice a investitiilor publice în favoarea sustinerii consumului, de natura sa prejudicieze potentialul de crestere a economiei românesti si sa conduca la valori mai ridicate ale gap-ului pozitiv al PIB pe termen mediu, dar si ale deficitului de cont curent. Membrii Consiliului au subliniat în acest context în mod repetat importanta unui mix echilibrat de politici macroeconomice, considerat a fi esential inclusiv din perspectiva evitarii unei supraîmpovarari a politicii monetare si a prevenirii unor efecte indezirabile în economie. Unii membri ai Consiliului au mentionat între asemenea efecte un eventual proces de re-euroizare ce ar putea afecta serios inclusiv transmisia monetara', arata BNR.

Au fost mentionate, de asemenea, riscurile în sus la adresa perspectivei inflatiei venite din directia unei posibile cresteri mai ample a costurilor firmelor, concomitent cu o restrângere a marjelor lor de profit, în principal sub influenta noilor masuri fiscale si a tensionarii pietei muncii. Unii membri ai Consiliului au facut referire si la potentiala expansiune peste asteptari a economiei zonei euro si a celei globale pe orizontul scurt de timp, inclusiv în contextul persistentei inflatiei scazute, de natura sa sustina perspectiva unei normalizari lente a conduitei politicilor monetare ale bancilor centrale majore.

 

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: