Stroe: Dupa ce va fi realizat, Podul de la Braila va fi al treilea proiect de acest fel din Europa

Data publicarii: 16-01-2018 | Economie

Proiectul Podului de la Braila are o valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructura din ultimii 27 de ani lansate în România si va fi construit de o asociere de firme din Europa si din Asia, ceea ce ofera un plus de simbolistica importantei acestui proiect, a declarat, luni, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, într-o conferinta de presa.

"Semnam astazi contractul pentru unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructura din ultimii 27 de ani lansate în România. Este un proiect de aproximativ 500 de milioane de euro, ce va fi construit de o asociere de firme din Europa si din Asia, ceea ce ofera un plus de simbolistica importantei acestui proiect. Dupa ce va fi realizat, Podul de la Braila va fi al treilea proiect de acest fel din Europa", a spus Stroe.

La rândul sau, directorul general interimar al CNAIR, Stefan Ionita, a subliniat ca implementarea acestui proiect va duce la o dublare a PIB-ului în regiune.

"Ma bucur pentru semnarea acestui contract. Este unul dintre primele proiecte pe care le-am promovat în calitate de director general al CNAIR. Totul a debutat în aprilie 2017. Vreau sa va spun ca m-am ocupat si în faza de realizare a proiectului, a documentatiei. Este unul dintre cele mai complexe proiecte pe care România le-a realizat dupa Revolutie. Este un obiectiv care, odata cu implementarea lui, va aduce un plus economic în zona, estimez o crestere a PIB - se va dubla - consider eu din analizele cost - beneficiu pe care le-a realizat proiectantul. Deschiderea centrala a acestui obiectiv se face printr-o singura trecere peste Dunare, undeva la 1120 de metri, cu 2 viaducte, plus infrastructura de racordare la caile de comunicatii. Bineînteles ca s-a avut în vedere si racordarea la drumurile de mare viteza Focsani - Galati-Braila si Braila - Tulcea, astfel încât acest pod sa fie pus în valoare", a precizat acesta.

Potrivit sursei citate, durata de realizare a investitiei este de 48 de luni, din care 12 luni proiectare si 36 de luni executia.

"Acest obiectiv are în vedere legaturile cu aceste provincii istorice si creeaza o dezvoltare economica foarte buna pentru aceasta regiune. Durata de realizare a investitiei este de 48 de luni - 12 luni este proiectarea si 36 de luni executia. Valoarea contractului este de 430 de milioane de euro, fara TVA, iar acest obiectiv se va implementa într-un mod mult mai sanatos, astfel încât vom avea doua ordine de începere - unul pentru proiectare si unul pentru executie. De ce? Pentru ca antreprenorul va realiza toate elementele necesare, astfel încât sa obtina autorizatie de constructie într-un timp rezonabil, sa nu mai stea în acele blocaje legate de exproprieri, de posibile relocari de utilitati pe care nu le facem asa cum se cuvine", a explicat Ionita.

El a adaugat ca în cazul acest proiect de investitii termenul de garantie este de 10 ani.

Valoarea contractului pentru executia podului suspendat peste Dunare în zona Braila este de 430 de milioane de euro, fara TVA, iar antreprenorul este Asocierea Astaldi SpA (Italia) - IHI Infrastructure Systems Co.Ltd (Japonia).

Podul suspendat va fi pozitionat între km 4+596,10 si km 6+570,52, pe drumul principal Braila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunarea (kilometraj pe Dunare, masurat de la Sulina).

Podul suspendat va avea o lungime totala de 1.974,30 metri, din care 489,65 metri reprezinta deschiderea laterala, pe malul dinspre Braila si 364,65 metri cea de pe malul dinspre Tulcea. De o parte si de alta vor fi construite doua viaducte de acces, în lungime de câte 110 metri, care se vor adauga lungimii podului suspendat.

Proiectul care ca scop crearea unei cai de comunicatie moderna cu implicatii în dezvoltarea regionala a zonei, a fluidizarii traficului între localitatile Braila, Galati, Tulcea, Constanta, cresterii sigurantei utilizatorilor, micsorarea timpilor de parcurs, scaderea poluarii la toate nivelele în prezent tranzitate.

 

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: