CA al BNR anticipeaza o accelerare a inflatiei in lunile care urmeaza

Data publicarii: 16-01-2018 | Economie

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a României (BNR) anticipeaza o accelerare a inflatiei în lunile care urmeaza, reiese din minuta sedintei de politica monetara publicata pe site-ul institutiei.

'Membrii Consiliului au remarcat ca noile date si evaluari reconfirma perspectiva accelerarii inflatiei în lunile urmatoare, sub impactul presiunilor în crestere ale factorilor pe partea ofertei si ale celor fundamentali, suprapuse în primele luni din 2018 efectelor de baza inflationiste asociate reducerilor si eliminarilor de impozite indirecte si scaderilor de preturi administrate. S-a observat ca valorile anticipate a fi atinse de rata anuala a inflatiei pe orizontul scurt de timp sunt semnificativ mai înalte decât cele din prognoza pe termen mediu publicata în Raportul asupra inflatiei din noiembrie 2017, depasind considerabil limita de sus a intervalului tintei stationare, dar si ca revizuirea ascendenta este atribuibila cvasi-exclusiv actiunii factorilor pe partea ofertei', se arata în document.

Principalele influente suplimentare sunt asteptate sa decurga din evolutia pretului combustibililor, în conditiile relativei mariri a cotatiilor petrolului, din recenta crestere a preturilor LFO si ale produselor din tutun, precum si din dinamica relativ mai înalta a preturilor administrate.

'În aceste conditii, unii membri ai Consiliului au facut referire la caracterul tranzitoriu al puseului inflationist ce se va manifesta probabil în primele trimestre din 2018, data fiind previzibila epuizare spre finalul acestui an a efectelor multora din socurile inflationiste pe partea ofertei care îl provoaca, reamintind ca prognoza pe termen mediu anticipeaza plasarea ratei anuale a inflatiei la 3,2% în decembrie 2018 si la 3,1% în luna septembrie 2019', informeaza BNR.

Conform Bancii Centrale, a fost exprimata preocuparea legata de riscul ca, pe fondul presiunilor în urcare ale cererii agregate excedentare, anticipata amplificare a impactului socurilor pe partea ofertei, implicând cresterea si mentinerea ratei anuale a inflatiei mult peste limita de sus a intervalului tintei stationare de-a lungul a câteva trimestre, sa dezancoreze anticipatiile inflationiste pe orizontul mai lung de timp.

În acest context a fost evocata si relatia între preturile interne si dinamica cursului de schimb.

'Pe termen scurt, o sursa importanta de incertitudini si riscuri în sens ascendent la adresa perspectivei inflatiei a fost considerata evolutia pretului combustibililor si a pretului altor utilitati, în contextul volatilitatii crescute a pretului international al petrolului', mentioneaza sursa citata.

Preturile de consum au continuat sa creasca în luna decembrie din 2017, rata anuala a inflatiei urcând la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 0,44% si a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate recent.

Anterior, Banca Nationala a României a revizuit în crestere, la 2,7%, prognoza de inflatie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior. Pentru finalul anului 2018, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se asteapta la o rata a inflatiei de 3,1%.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: