Bancile au vandut credite neperformante de sub un miliard euro, anul trecut, pe jumatate comparativ cu 2016

Data publicarii: 17-01-2018 | Economie

Bancile din România au vândut credite neperformante de sub un miliard de euro, în 2017, aproape la jumatate fata de 2016, reiese din datele prezentate, miercuri, într-o conferinta de presa, de Radu Dumitrescu, partener responsabil de suport în tranzactii în cadrul Deloitte România.

"2016 a fost un an record de vânzare a creditelor neperformante, de 2 miliarde euro. Trendul soldului de credite neperformante este de scadere. Zona de rata de credite neperformante e în scadere si se datoreaza vânzarii de credite neperformante pe care le realizeaza bancile. Mai exista câteva tari în regiune care se afla peste nivelul de alerta de 8%, în 2016, precum Bulgaria, Croatia, România, Serbia", a spus Dumitrescu.

El este de parere ca în 2018 vor fi tranzactii mai intense decât în celelalte tari.

"Din punct de vedere al trendului, soldul de credite neperformante scade. În România, la septembrie, soldul de credite neperformante este la 4,6 miliarde euro. Estimam ca 3 miliarde euro sunt din zona de corporate si restul retail. Acest stoc de neperformante a scazut si va scadea si la decembrie 2017. Partea buna pentru România este ca rata de credite neperformante la septembrie-octombrie 2017 a scazut sub pragul de alerta de 8%. Ramâne peste media UE. Mai este loc de scadere a acestei rate. În ultimii 3 ani în România s-au realizat tranzactii de 5 miliarde euro cu credite neperformante vândute de bancile din România", a precizat oficialul Deloitte.

Numarul persoanelor fizice cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a scazut cu 0,39% în noiembrie, comparativ cu luna precedenta, ajungând la 666.381, reiese din cele mai recente date ale Bancii Nationale a României (BNR).

Aceste persoane aveau restante în valoare de peste 7,69 miliarde de lei. Cea mai mare parte a sumei era în lei si euro, respectiv 3,07 miliarde în lei si echivalentul a 3,17 miliarde lei în euro. În functie de categoria de întârziere, cea mai mare valoare corespunde termenului de peste 90 de zile, cu 4,51 miliarde lei.

Rata creditelor neperformante a scazut la 7,31% în noiembrie, respectiv cu 0,33 puncte procentuale comparativ cu luna precedenta, si cu 2,59 p.p. în raport cu luna similara din 2016.

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, declara, la începutul anului trecut, ca Banca Centrala si-a propus o tinta de 6% a creditelor neperformante în acest an.

"Creditele neperformante au continuat sa se reduca. În acest an exista tinta este de 6% cu creditele neperformante, adica de a ajunge la media europeana. Suntem, în schimb, peste media europeana în ceea ce priveste gradul de acoperire cu provizioane a acestor credite. Din perspectiva bugetului, România nu ar trebui sa foloseasca bani publici pentru sectorul bancar în acesti ani, începând cu 2009", a spus Voinea.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: