CNAIR, pregatita sa intervina pe perioada Codului portocaliu de ninsori si viscol; circa 2.900 de utilaje sunt mobilizate

Data publicarii: 18-01-2018 | Economie

Compania Nationala pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este pregatita sa intervina cu utilaje de deszapezire dupa intrarea în vigoare a Codului portocaliu de ninsori si viscol ce va afecta jumatate din tara, în timp ce pentru zona Iasi, unde se asteapta cele mai multe probleme în noaptea de miercuri spre joi, sunt disponibile 22.000 de tone de sare si 422 de utilaje, a declarat miercuri, Radu Munteanu, director general adjunct în cadrul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

"Compania Nationala pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere este pregatita si la acest Cod portocaliu, dar si la toate fenomenele care vor aparea în cursul acestei ierni. Noi, în acest moment, avem un stoc de 110.000 de tone de sare la nivelul întregii tari. O sa ma refer cu date mai concrete pentru zona Iasiului, unde vor fi cele mai multe probleme în aceasta noapte. Deci, în zona Iasiului, sunt în acest moment 22.000 de tone de sare în judetele afectate de Codul portocaliu si 300 de tone de clorura de calciu. De asemenea, sunt pregatite sa actioneze în aceasta zona 422 de utilaje, dintre care 17 freze, autofreze de îndepartat zapada. La nivelul întregii retele de drumuri, în acest moment avem mobilizate 2.889 de utilaje", a dat asigurari Radu Munteanu, într-o conferinta de presa.

Acesta a precizat ca au fost aduse utilaje din nordul Regionalei Iasi, respectiv judetele Botosani si Suceava, dar si din partea de sud, de la Buzau si Braila.

La rândul sau, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Dragos Titea a transmis cetatenilor ca au la dispozitie trei numere de telefon la care pot semnala orice problema cauzata de fenomenele meteo: 021.9360; 021. 264.33.33 si 0800.800.301.

De asemenea, în cazul în care se vor înregistra întârzieri ale trenurilor cauzate de conditiile meteo nefavorabile, calatorii vor primi ceai fierbinte, precum si sandvisuri calde, daca aceste întârzieri vor fi mai mari de 3 - 4 ore.

"Pâna astazi, la nivel de tara, am avut sase drumuri nationale închise pe întreaga perioada de iarna, un drum închis din cauza deteriorarii unui pod si un drum din cauza unei alunecari de teren, 34 de drumuri nationale cu circulatia îngreunata din cauza alunecarilor de teren sau deteriorarii carosabilului, sase drumuri nationale pe care se desfasoara lucrari de reabilitari, modernizari, întretineri si reparatii. La nivel national sunt 30 de drumuri nationale cu zapada, intervenindu-se cu un numar total de 1.085 de utilaje care au raspândit o cantitate totala 5.710,5 tone de material antiderapant", a mentionat Titea.

Reprezentantul MT a adaugat ca pâna în prezent nu au fost probleme cauzate de vreme, iar circulatia se desfasoara normal pe întreg teritoriul României.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, doua avertizari Cod portocaliu de ninsori si viscol, valabile pâna joi seara în 20 de judete din Moldova, Transilvania si Oltenia, si a prelungit Codul galben de precipitatii însemnate cantitativ si intensificari ale vântului pentru 18 judete.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 17 ianuarie, ora 18:00 - 18 ianuarie, ora 20:00, va fi în vigoare un Cod portocaliu de vremea rea în Muntii Banatului, Carpatii Meridionali si Carpatii de Curbura, unde viteza vântului la rafala va depasi 80 - 90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 - 140 km/h, viscolind ninsoarea si troienind zapada, iar vizibilitatea va scadea sub 50 de metri.

Judetele vizate de aceasta avertizare sunt: Iasi, Vaslui, Galati, Vaslui, Iasi, Vrancea, Bacau, Neamt, Tulcea, Buzau, Covasna, Brasov, Prahova, Arges, Sibiu, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Gorj si Caras-Severin.

De asemenea, joi, 18 ianuarie, între orele 1:00 - 17:00, în judetele Iasi, Vaslui, Vrancea, Galati, Tulcea si în zona joasa a judetelor Neamt si Bacau vor fi intensificari ale vântului cu viteze, în general, de 75 - 85 km/h si temporar va ninge viscolit.

Pe de alta parte, în intervalul 17 ianuarie, ora 14:00 - 18 ianuarie, ora 22:00, va fi Cod galben de vreme rea în judetele: Constanta, Braila, Botosani, Suceava, Neamt, Bacau, Bistrita Nasaud, Harghita, Mures, Brasov, Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Arges, Vâlcea, Gorj si Caras-Severin.

Astfel, în perioada de referinta în zona de munte va ninge însemnat cantitativ si se va depune strat consistent de zapada. În dupa-amiaza zilei de miercuri (17 ianuarie) si în prima parte a noptii de miercuri spre joi (17/18 ianuarie), în Transilvania vor fi la început precipitatii mixte, apoi mai ales sub forma de ninsoare.

În a doua parte a noptii de miercuri spre joi (17/18 ianuarie) si în cursul zilei de joi (18 ianuarie) în Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei si pe arii restrânse în nordul Munteniei vor predomina ninsorile. Cantitatile de apa vor depasi local 15 - 20 l/mp si izolat 30 - 35 l/mp, iar vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a tarii, dar cu precadere în sud, centru, est si la munte, unde vor fi rafale de 50 - 70 km/h, iar local în Moldova, în Dobrogea si pe crestele montane înalte, 70 - 80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

În sudul, sud-estul si centrul tarii, pe arii restrânse, vor mai fi depuneri de polei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: