Persoanele fizice cu venituri extra-salariale de peste 22.800 lei, in 2017, trebuie sa depuna Declaratia 600

Data publicarii: 18-01-2018 | Economie

Persoanele fizice care au obtinut venituri extra-salariale cumulate de minim 22.800 lei în 2017 trebuie sa depuna, pâna la 31 ianuarie, Declaratia 600, document care vizeaza obligatiile referitoare la contributiile sociale, respectiv contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.

"Persoanele fizice care au alte tipuri de venituri în afara de salarii (cum sunt activitati independente(PFA/PFI), drepturi de autor, investitii (dividende, dobânzi, câstiguri de capital etc.), cedarea folosintei bunurilor, asocierea cu o persoana juridica, agricultura, piscicultura, alte surse) vor avea obligatia de a declara si plati cel putin contributia de asigurari de sanatate (CASS) daca au depasit în anul anterior (2017, în cazul nostru) plafonul de 12 salarii minime. Totusi, stabilirea plafonului este simpla doar în aparenta", precizeaza Radu Derscariu, director la compania de consultanta Deloitte România.

Potrivit acestuia, calculul se face fara a lua în considerare salariile. De altfel, obtinerea sau nu a salariilor nu mai reprezinta un criteriu pentru obligatiile referitoare la contributii sociale, asa cum se întâmpla în trecut când pentru anumite venituri, de exemplu din dividende, nu se datora contributia de sanatate daca persoana fizica era salariata.

Veniturile care se iau în calcul la verificarea plafonului sunt: venitul net din activitati independente, venitul brut din asocieri cu persoane juridice, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, venitul/câstigul din investitii, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura si venitul brut/venitul impozabil din alte surse.

Dupa ce au fost identificate toate veniturile extra salariale, se constata daca venitul cumulat obtinut în anul precedent (cel din 2017 pentru declaratia din 2018) depaseste plafonul de 12 salarii minime brute, respectiv 22.800 lei (1.900 lei x 12 luni), precizeaza consultantul fiscal.

"De exemplu, în cazul activitatilor independente, plafonul se stabileste prin scaderea cheltuielilor deductibile din venitul brut, iar în cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor si al celor din proprietate intelectuala prin scaderea cotei forfetare (de 40%) din venitul brut", a explicat Radu Descariu.

Daca în urma calculului efectuat prin adunarea tuturor surselor, venitul obtinut în anul 2017 este mai mare de 22.800 lei, persoanele fizice trebuie sa depuna declaratia 600 si datoreaza obligatoriu cel putin CASS de 10% la salariul minim pe economie de 1.900 lei. În caz contrar, respectiv daca veniturile realizate în 2017 se afla sub plafonul mentionat, contribuabilii nu vor avea obligatia sa depuna declaratia 600 si nu vor datora contributii sociale în 2018.

Ulterior depunerii declaratiei 600 la Administratia Financiara vor primi decizia de impunere pentru o suma de 2.280 lei/an, având obligatia de a efectua plati trimestriale de 570 lei (190 lei/luna x 3 luni), conform termenelor stabilite de legiuitor, respectiv: 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie.

În ceea ce priveste contributia pentru pensii, persoanele care au obtinut venituri din activitati independente vor declara obligatia de plata a CAS de 25% tot prin intermediul formularului 600.

"CAS se va calcula la venitul ales de contribuabil, dar care nu poate fi mai mic decât salariul minim brut înmultit cu 12 luni. Practic, pot opta sa plateasca CAS calculat la salariul minim sau la un venit superior, neexistând un plafon maximal. În concluzie, nu vor mai exista scutiri pentru anumite categorii de contribuabili, iar calculul se va efectua prin raportare la veniturile obtinute în anul precedent", a mai precizat Descariu.

Exercitiul depunerii si al calculului se va relua la începutul fiecarui an fiscal. De exemplu, daca o persoana a avut astfel de venituri în 2017 si nu mai obtine decât salarii în 2018, tot va fi obligata sa depuna declaratia 600 pâna la 31 ianuarie 2018, sa plateasca contributiile sociale impuse de ANAF pentru anul 2018 (CAS si CASS sau doar CASS, dupa caz), urmând ca în anul 2019 sa nu mai aiba obligatia depunerii declaratiei 600. De asemenea, contributiile sociale nu vor mai putea fi retinute la sursa de platitorii de venituri, asa cum se proceda în cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala pâna în 2017, inclusiv.

Contributiile sociale au trecut de la angajatori la angajati începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit unei Ordonante de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, adoptata în noiembrie 2017 iar nivelul contributiilor a scazut cu doua puncte procentuale, astfel ca, din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut, se vor plati 37,25%.

Din totalul de 22,75% contributii datorate de catre angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat.

Calculele de la Finante arata ca, în total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator în numele salariatului, iar contributiile ramase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: