Peste 77.000 de consumatori erau deconectati de la reteaua de energie electrica, in jurul orei 16:00; varful a fost de 125.000

Data publicarii: 19-01-2018 | Economie

Peste 77.000 de consumatori din judetele Constanta, Tulcea si Brasov, erau deconectati, în jurul orei 16:00, de la reteaua de energie electrica, din cauza vremii nefavorabile, însa vârful a fost atins la ora 14:00, cu 125.000, a anuntat, joi, ministrul Energiei, Toma Petcu.

"De dimineata erau deconectati 50.000 de consumatori, iar vârful a fost de 125.000 de deconectati la ora 14:00, când vântul a atins la rafala 140 km/h. La ora actuala avem trei judete critice. În Constanta sunt 45.000 de deconectati si în continuare echipele Enel sunt mobilizate pe teren. În Tulcea sunt 25.000 deconectati, iar în Brasov 7.000. Speram sa reconectam tot Brasovul în seara aceasta", a precizat Petcu.

Acesta afirma ca sistemul energetic este unul echilibrat, consumul de energie fiind de 8.200-8.300 MW, în timp ce productia este de 9.600-9.700 MW, iar exportul de peste 1.500 MW.

"Stocuri de carbune avem în centrala, 900.000 de tone la Oltenia, si alte 200.000 de tone stocuri în cariere. La hidro situatia este foarte buna, suntem la o rezerva de 56% în lacuri", a mai spus ministrul Energiei.

În ceea ce priveste gazele naturale, Petcu a precizat ca joi consumul este de 52 milioane mc, asigurat atât din productie cât si din stocuri.

"Avem azi un consum de 52 milioane metri cubi pe care îl asiguram majoritar din productie, din extractie, dar si din rezerve, din depozite, si avem un rest în depozit, fata de cât am plecat de la începutul programului de iarna, de 1,34 miliarde metri cubi. Suntem la acelasi nivel cu stocul de gaze de anul trecut. Asa ca unii care poate erau mai sceptici sau erau foarte îngrijorati la începutul perioadei de iarna, în luna noiembrie, în aceasta perioada au avut ocazia sa vada ca asa cum a fost gândit programul de iarna si aprobat produce efecte foarte bune, chiar si în piata, pentru ca puteti sa va uitati la preturile la energie, în special pe acele platforme zilnice, pe PZU, care ne-au creat emotii în alte perioade, ne-au creat emotii la evolutia preturilor, si mai ales pe siguranta energetica pe care o ofera la ora actuala sistemul", a explicat Toma Petcu.

El a precizat ca în jurul orei 22:00 va fi facuta o analiza pentru a vedea "câti deconectati" mai sunt, în mod special în Dobrogea, în Constanta si Tulcea, si o alta vineri dimineata la fel, si, în functie de aceste analize, se va decide ce masuri sunt necesare.

Întrebat ce se întâmpla cu cei deconectati o perioada mai lunga, ministrul a precizat ca, în cazul în care trec peste 24 de ore de la deconectare, operatorii se mobilizeaza cu generatoare pentru a realimenta consumatorii.

"Chiar la începutul pregatirii programului de iarna vorbeam cu cei de la Enel si spuneau ca au suplimentat în zona Dobrogea în aceasta perioada cu, sper sa nu gresesc cifra, peste 20 de generatoare, un generator care poate sa aprovizioneze pâna la o localitate. Deci acolo unde va fi cazul vor veni cu generatoare si asta o sa o decidem si în functie de evolutia pe care o vom avea diseara. Trebuie sa vedem si ritmul în care progreseaza, unde sunt zonele vulnerabile, unde se gasesc defectiuni care pot dura mai mult si aceasta decizie se ia de catre operatori", a mai spus Petcu.

Potrivit acestuia, initial au fost deconectate de la alimentarea cu energie electrica 240-250 de localitati, în jurul orei 16:30, în cele trei judete cu probleme erau în jur de 100 de localitati.

Pe de alta parte, ministrul a subliniat ca la pregatirea programului de iarna s-a mers pe un scenariu defavorabil, fiind luate în calcul si consumuri record si ca autoritatile din domeniu sunt pregatite, indiferent de evolutia vremii.

"S-a mers pe un scenariu defavorabil, am luat în calcul si consumuri record. Ele nu s-au înregistrat pâna în acest moment, dar asta nu înseamna ca nu suntem pregatiti. Indiferent de evolutia si prognoza meteo, noi suntem pregatiti ca atunci când vom avea productii record sa putem sa facem fata, fie ca vorbim de productia pe energie electrica sau consumul pe gaze. Dar e greu de estimat. Din ce am discutat si cu cei de la ANM, nu au o prognoza foarte exacta pe un termen mai lung", a subliniat ministrul Energiei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: