Ministrul Energiei: Ne-am fi dorit ca la conducerea Petrom sa ramana Mariana Gheorghe sau sa vina un manager roman

Data publicarii: 19-01-2018 | Economie

Mariana Gheorghe ar fi trebuit sa ramâna la sefia Petrom pentru ca rezultatele de-a lungul timpului o recomanda, iar daca aceasta a ales sa demisioneze ar fi trebuit înlocuita cu un manager român, a declarat, joi, ministrul Energiei, Toma Petcu.

"Noi ne-am dori un manager care sa înteleaga rolul OMV Petrom în sistemul energetic national si în economia româneasca. Ne-am fi dorit sa aiba doamna Mariana Gheorghe continuitate, pentru ca rezultatele o recomanda de-a lungul timpului si ne-am fi dorit cu siguranta, în urma decizie dumneaei de a demisiona, sa avem un director român care sa cunoasca foarte bine activitatea Petrom. Acest lucru nu a fost posibil întrucât Consiliul de Administratie si Comitetul de Nominalizari Remuneratie din cadrul companiei sunt proportionale în functie de numarul de actiuni", a precizat ministrul Energiei, raspunzând unei întrebari din partea presei.

El a amintit ca statul român, prin Ministerul Energiei, are doi reprezentanti în Consiliul de Administratie, "iar legea nu ne permite sa avem discutii sau sa stabilim anumite strategii". Petcu a subliniat ca, din ceea ce s-a prezentat public, a fost decizia Marianei Gheorghe de a renunta la acest mandat din motive personale.

În data de 9 ianuarie, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom SA a numit-o pe Christina Verchere în functia de presedinte al Directoratului si director general executiv (CEO) al companiei, aceasta urmând sa preia atributiile cel mai târziu începând cu data de 21 mai 2018, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.

"În sedinta de astazi, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom SA a numit-o pe Christina Verchere în functia de Presedinte al Directoratului si Director General Executiv (CEO) al OMV Petrom SA. În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom SA, numirea a fost facuta pentru perioada ramasa din mandatul Marianei Gheorghe, pâna în data de 16 aprilie 2019. Christina Verchere a acceptat numirea si va prelua pozitia, în functie de disponibilitate, cel mai târziu începând cu 21 mai 2018. A. În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom SA, numirea a fost facuta pentru perioada ramasa din mandatul Marianei Gheorghe, pâna în data de 16 aprilie 2019. Christina Verchere a acceptat numirea si va prelua pozitia, în functie de disponibilitate, cel mai târziu începând cu 21 mai 2018", se mentioneaza în comunicat.

Înainte de sedinta Consiliului de Supraveghere de marti, Mariana Gheorghe a renuntat la mandatul de presedinte al Directoratului si CEO al OMV Petrom SA. Renuntarea va deveni efectiva la momentul în care succesoarea va prelua functia, cel mai târziu pe 20 mai 2018.

"Dupa 12 ani extrem de intensi petrecuti la OMV Petrom, consider ca este momentul sa renunt la aceasta functie si ca Christina Verchere si o noua generatie de lideri sa continue constructia unei companii puternice. Sunt onorata ca am fost implicata în transformarea OMV Petrom si în dezvoltarea potentialului sau de crestere", a declarat Mariana Gheorghe, care se afla la conducerea companiei din iunie 2006.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual si opereaza o centrala electrica de înalta eficienta de 860 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din România si tarile învecinate prin intermediul a 787 benzinarii, la sfârsitul lunii septembrie 2017, sub doua branduri, OMV si Petrom.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 9,9985%, iar 18,35% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contributii de peste 24,5 miliarde de euro sub forma de taxe, impozite si dividende platite în perioada 2005- septembrie 2017.

 

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: