AGEA a Transgaz a aprobat asocierea cu Regasificadora del Noroeste pentru privatizarea DESFA din Grecia

Data publicarii: 19-01-2018 | Economie

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Transgaz a aprobat asocierea cu Regasificadora del Noroeste în vederea participarii în etapa a doua a procesului de achizitie a participatiei de 66% în cadrul operatorului sistemului de conducte de gaze din Grecia, DESFA, se arata într-un anunt al companiei publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

De asemenea, a fost mandatat directorul general al Transgaz sa negocieze si sa semneze documentele aferente asocierii.

'Întreaga responsabilitate privind încadrarea operatiunii în normele legale aplicabile si în prevederile bugetare aprobate, privind negocierea si semnarea documentelor aferente asocierii, privind organizarea si functionarea asocierii astfel încât sa nu se produca prejudicii companiei si statului român, apartine conducerii executive si administrative a Transgaz', se arata în document.

În data de 8 ianuarie, operatorul sistemului românesc de transport si sistem al gazelor, Transgaz, a anuntat ca vrea sa se asocieze cu compania spaniola Regasificadora del Noroeste (Reganosa) pentru a participa la procesul de privatizare a operatorului sistemului de conducte de gaze din Grecia, DESFA.

Reganosa va fi lider de consortiu.

Initial, pe 26 iunie 2017, Transgaz a încheiat un acord de participare împreuna cu francezii de la GRTgas SA, însa aceasta asociere nu a fost calificata în etapa a doua a procesului de privatizare a DESFA, arata documentele publicate de Transgaz.

"La data de 22.09.2017, Fondul (pentru Dezvoltarea Activelor Republicii Elene - n. r.) a anuntat calificarea în etapa a doua a procedurii de achizitie, pe de o parte, a Regasificadora del Noroeste si, pe de alta parte, a unui consortiu format din Snam SpA/Enagas Internacional SLU/ Fluxys SA/ NV Nederlandse Gasunie".

Termenul-limita pentru depunerea ofertelor angajante este 16 februarie 2018. Valoarea tranzactiei este estimata la 400 de milioane de euro.

Aceasta este a doua încercare a statului elen de a privatiza DESFA, dupa ce un acord încheiat anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a esuat, pe fondul unor neîntelegeri legate de tariful la gazele naturale.

DESFA a raportat vânzari de 170 de milioane de euro pentru 2016 si un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: