Consiliul Concurentei a amendat 33 de companii si 4 asociatii pentru formarea unui cartel pe piata serviciilor de paza

Data publicarii: 19-01-2018 | Economie

Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi în valoare totala de 23,4 milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro) un numar de 33 de companii si 4 asociatii de profil, pentru fixarea pretului minim, respectiv facilitarea fixarii pretului minim pe piata serviciilor de paza, potrivit unui comunicat al institutiei, remis, joi, AGERPRES.

În cadrul întâlnirilor, membrii asociatiilor s-au înteles sa stabileasca un pret minim pentru servicii de paza pe tariful orar. Companiile au pretins ca întelegerea a avut loc din cauza ca unii operatori de pe aceasta piata practicau un pret mai mic chiar decât pretul rezultat, având în vedere doar cheltuielile minime legale obligatorii.

La aplicarea sanctiunilor, Consiliul Concurentei a tinut cont de caracteristicile pietei pe care a avut loc întelegerea, piata caracterizata de o puternica tendinta spre evaziune fiscala si munca la negru, precum si de faptul ca s-au efectuat demersuri pentru a semnala autoritatilor cu atributii în acest domeniu comportamentele posibil ilicite ale unor companii concurente.

Prin întelegerea de a aplica un anume pret minim pentru serviciile lor, companiile implicate nu îsi mai determina, în mod independent, strategia comerciala proprie pe piata, ceea ce conduce la eliminarea concurentei, au explicat reprezentantii Consiliului.

"Toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Exista modalitati de a atinge obiectivele legitime (combaterea evaziunii, munca "la negru") fara a prejudicia clientii prin încalcarea legii concurentei, creând un cartel sau schimbând informatii sensibile din punct de vedere comercial. Pot fi calculate preturi de referinta, orientative, care sa permita aplicarea prevederilor legii achizitiilor publice privind pretul nejustificat de scazut. Important este ca datele confidentiale sa fie colectate de un tert neutru, care se va asigura ca firmele sa nu aiba acces la datele concurentilor lor, ci doar la datele agregate", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, citat în comunicat.

Cinci companii (Euroguard, G4S Secure Solutions, RPG Security Center, Securitas Services România, Aramis-Ro) au recunoscut participarea la practica anticoncurentiala si au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Totodata, una dintre companii a beneficiat de reducerea amenzii având o situatie economica dificila (incapacitate de plata).

În urma investigatiei, autoritatea de concurenta a facut o serie de recomandari Inspectoratului General al Politei Române, Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), în functie de competentele si atributiile aferente acestora.

Astfel, Consiliul Concurentei propune ca, pentru a putea participa la licitatii în domeniul serviciilor de securitate cu paza, companiile sa prezinte declaratii pe proprie raspundere din care sa reiasa ca personalul si resursele relevante pentru serviciile ofertate îndeplinesc toate cerintele legale din legislatia muncii; respecta reglementarile fiscale si au platit toate taxele, contributiile si impozitele aferente serviciilor ofertate; nu au fost sanctionati în trecut (fie direct, fie ca membrii ai organelor de conducere a unei alte persoane juridice) pentru încalcari semnificative ale legislatiei de munca privind serviciile ofertate.

De asemenea, autoritatea de concurenta recomanda includerea în documentatia licitatiei si a unei copii din registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) privind participantii la licitatie, precum si efectuarea unor controale comune ITM, Inspectoratul de Politie si ANAF prin care sa se verifice daca personalul de la anumite locatii (personalul care presteaza efectiv serviciile de paza) îndeplineste toate formele legale si fiscale, precum si standardele minime impuse de specificul activitatii prestate.

"Consiliul Concurentei considera utila emiterea de instructiuni sau recomandari de catre principalii jucatori pe piata, precum: Inspectoratul General al Politiei - care poate emite recomandari cu privire la cerintele minime care trebuie respectate de orice entitate care presteaza servicii de securitate (un ghid de bune practici privind cerintele si echipamentele strict necesare prestarii unor servicii corespunzatoare) sau ITM poate emite recomandari cu privire la înregistrarea si plata orelor suplimentare realizate în cadrul unor servicii de paza, cu respectarea regulilor legale", se mai arata în comunicat.

Investigatia pe piata serviciilor de paza a fost declansata în anul 2015 si a vizat Asociatia Profesionala a Companiilor de Securitate si membrii acesteia, iar în 2016 a fost extinsa si asupra Federatiei Serviciilor de Securitate si membrii acesteia, respectiv Asociatia Româna a Industriei de Securitate, Asociatia Româna pentru Tehnica de Securitate si Patronatul Serviciilor de Securitate (inclusiv asupra membrilor acestora).

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: