Dimitriu: Dezvoltarea relatiilor economice si comerciale cu Kazahstanul constituie o prioritate in strategia de relatii externe a CCIB

Data publicarii: 19-01-2018 | Economie

Dezvoltarea relatiilor economice si comerciale cu Kazahstanul constituie o prioritate în strategia de relatii externe a Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a declarat presedintele Camerei bucurestene, Sorin Dimitriu, la întâlnirea cu Daulet Batrashev, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Kazahstan în România.

"Presedintele CCIB, Sorin Dimitriu, a avut o întrevedere cu Daulet Batrashev, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Republicii Kazahstan în România, care a fost însotit de Chingiz Kemel, prim-secretar în cadrul Ambasadei", se arata într-un comunicat al CCIB, remis joi AGERPRES.

Potrivit presedintelui Camerei bucurestene, organizarea la Bucuresti a unei 'Saptamâni a produselor din Kazahstan în România', urmata de o misiune economica condusa de CCIB în Kazahstan ar putea constitui formule excelente pentru o mai buna cunoastere a companiilor din cele doua tari, pentru identificarea de oportunitati de afaceri si investitionale, precum si a unor proiecte cu sanse reale de finalizare si cu beneficii pentru ambele parti.

"Am convingerea ca sistemul cameral poate contribui la dinamizarea si amplificarea schimburilor comerciale, dar si a celor la nivel universitar. Ne dorim o prezenta constanta pe piata kazahstaneza, asa ca luam în calcul deschiderea de catre CCIB a unui birou de reprezentare în tara dumneavoastra, dublat de o expozitie permanenta cu produse si servicii oferite de firme din România, dupa un model care a fost testat cu succes în tarile din regiunea Golfului Persic", a declarat Sorin Dimitriu.

Daulet Batrashev a apreciat potentialul pietei românesti si a exprimat interesul tarii sale pentru dezvoltarea relatiilor economice si de cooperare cu România. Ambasadorul Republicii Kazahstan si-a exprimat întreaga deschidere fata de proiectele prezentate de presedintele CCIB, subliniind necesitatea de a identifica domeniile de interes pentru companiile din cele doua tari.

Daulet Batrashev a punctat faptul ca oamenii de afaceri români interesati sa investeasca în Kazahstan beneficiaza de acces la pietele tarilor membre ale Uniunii Economice Euro-Asiatice (Kazahstan, Federatia Rusa, Belarus, Armenia si Kîrgîzstan).

În primele 11 luni ale anului 2017, schimburile comerciale româno-kazahstaneze se cifrau la 1,152 miliarde dolari, în crestere cu 31% fata de perioada similara a anului 2016, din care importurile din Kazahstan s-au ridicat la 1,122 miliarde dolari (+36,9% fata de anul precedent), iar exportul românesc la numai 30 milioane dolari (-49,6% fata de perioada similara a anului 2016). 95,3% din import reprezinta titeiul adus din Kazahstan pentru a fi prelucrat la Rafinaria Rompetrol de la Navodari.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: