Daea: Este o vreme foarte buna pentru agricultura; temperaturile ridicate au permis culturilor de toamna sa rasara

Data publicarii: 20-01-2018 | Economie

Vremea este foarte buna pentru agricultura, iar temperaturile ridicate pe care le-am avut pâna acum câteva zile în toata tara, umiditatea din sol si din atmosfera a permis tuturor culturilor care au fost semanate în toamna sa rasara, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, în cadrul unei conferinte la Institutul National de Statistica (INS).

"Este o vreme foarte buna pentru agricultura. Eu mai spus-o si o repet: temperaturile ridicate pe care le-am avut pâna acum câteva zile în toata tara, umiditatea din sol si din atmosfera a permis tuturor culturilor care au fost semanate în toamna sa rasara, undele dintre ele si în mare majoritate sa înfrateasca, sa acopere solul, sa avem o densitate corespunzatoare la fiecare cultura, întelegând aici grâul, orzul, orzoaica de toamna si rapita. Este adevarat ca la cultura de rapita pe anumite suprafete în tara sunt goluri în cultura, densitati mai mici si probabil ca în primavara fermierul va decide ca o anumita suprafata, în functie de situatia concreta de la fata locului, sa o întoarca si sa reînsamânteze suprafata respectiva cu culturi de primavara", a spus Petre Daea.

De asemenea, acesta a afirmat ca a existat o anumita îngrijorare din partea pomicultorilor legat de situatia în care temperatura se mentinea si prin asigurarea sumei de temperaturi necesare pentru fiecare fenofaza în parte puteau sa iasa din repausul vegetativ o parte din speciile pomicole, dar ca nu s-a ajuns în aceasta situatie.

Lucrarile agricole vor fi sistate temporar în zilele cu precipitatii, în timp ce la culturile de toamna se va mentine stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a tarii, releva prognoza agrometeorologica întocmita de Administratia Nationala de Meteorologie, pentru perioada 19 - 25 ianuarie.

Conform estimarilor, în cultura grâului de toamna, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, în aproape toata tara. Izolat, în centrul, estul, nordul si nord-estul Moldovei, precum si în centrul Dobrogei se vor înregistra deficite de apa în sol.

Pe fondul temperaturilor scazute din aer si sol, la culturile agricole de toamna se va mentine stadiul de repaus vegetativ, în cea mai mare parte a tarii. Totodata, în semanaturile tardive, cerealierele de toamna aflate în faza de rasarire si insuficient calite vor prezenta vârful frunzelor brunificat (1-3 cm).

La culturile de orz si grâu, din cauza alternantei înghet-dezghet la sol, izolat va fi posibila înregistrarea fenomenului de 'descaltare' a plantelor.

Specialistii noteaza, totodata, ca, în functie de data semanatului, culturile de orz si grâu de toamna vor parcurge rasarirea, aparitia frunzei a treia si înfratirea (20-100%). Sub aspect fenologic, rapita se va afla predominant în faza de înfrunzire (7-11 frunze), starea de vegetatie a plantelor fiind în general medie si slaba.

Nu în ultimul rând, speciile pomi-viticole îsi vor continua starea de repaus biologic în toate regiunile agricole.

În conditiile agrometeorologice mentionate în prognoza de specialitate, lucrarile în câmp vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitatii.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: