Consiliul Concurentei a sanctionat cu 1,1 milioane de euro trei companii care comercializeaza echipamente de masurarea curentului

Data publicarii: 23-01-2018 | Economie

Consiliul Concurentei a sanctionat trei companii cu amenzi în valoare totala de peste 4,947 milioane de lei (aproximativ 1,1 milioane de euro) pentru realizarea unei întelegeri cu scopul limitarii comercializarii traductoarelor de masurare curent TR2520A pe teritoriul României, conform unui comunicat al institutiei.

Cele trei companii sanctionate sunt: ARC Brasov (cu 409.837,36 lei); Dranetz Technologies Inc. SUA (cu 687.323,08 lei) si GMC-I Messtechnik GmbH Germania (3,85 milioane de lei).

Consiliul Concurentei mentioneaza ca, dupa investigatia declansata în urma plângerii formulate de una dintre companiile care a participat la procedura de achizitie publica organizata de Filiala de Întretinere si Servicii Energetice Electrica Serv, ARC Brasov SRL a recunoscut savârsirea faptei anticoncurentiale si, ca urmare, amenda a fost redusa cu 15% din nivelul de baza.

Consiliul Concurentei a constatat ca aceste trei companii s-au înteles ca ARC Brasov, în calitate de cumparator, sa devina unica sursa de aprovizionare cu traductoare de masurare curent TR2520A pe teritoriul României, furnizorii Dranetz Technologies Inc. si GMC-I Messtechnik GmbH livrându-i exclusiv aceste echipamente pentru procedura de achizitie publica.

În acest fel, cele trei companii au eliminat concurenta si au limitat si controlat comercializarea respectivelor echipamente, organizatorul licitatiei neavând alternativa pentru achizitionarea traductoarelor.

Traductoarele de masurare curent sunt necesare pentru a adapta curentii de valori mari din instalatii la nivelul necesar circuitelor interne ale analizoarelor de retea si trebuie selectate în functie de curentii primari din circuitele electrice supuse masurarii.

Autoritatea de concurenta mentioneaza ca legislatia în domeniul concurentei interzice întelegeri între companii, care conduc la împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurentei, în special cele care stabilesc, direct sau indirect, preturi de cumparare sau de vânzare, limiteaza sau controleaza productia, comercializarea sau investitiile sau împart pietele sau sursele de aprovizionare.

Consiliul Concurentei încurajeaza companiile implicate în fapte anticoncurentiale sa contacteze autoritatea de concurenta, în felul acesta putând beneficia de reduceri substantiale ale amenzilor.

 

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: