BCR a aprobat peste 1.300 de credite de prefinantare in cadrul programului Start-Up Nation

Data publicarii: 26-01-2018 | Economie

Banca Comerciala Româna (BCR) a aprobat peste 1.300 de credite de prefinantare în cadrul programului Start-Up Nation, din care aproximativ 500 au fost deja aprobate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), informeaza un comunicat al bancii.

Dintre cele peste 1.300 de credite, 1.278 au fost trimise spre aprobare la FNGCIMM. În acest context, peste 200 de antreprenori care au aplicat la BCR pentru finantarile acordate de banca prin program si-au primit deja banii necesari dezvoltarii afacerilor, cei mai multi provenind din IT, productie si industrii creative.

"Suntem constienti ca exista asteptari foarte mari în privinta acestui program, asa ca echipele din BCR implicate au depus eforturi pentru a rezolva si a raspunde în timp util tuturor provocarilor ridicate în acest proiect. Ca în orice proiect aflat la început de drum, încercam sa perfectionam fiecare proces si etapa de colaborare cu institutiile implicate, dar ceea ce ne bucura în mod special este efervescenta antreprenorilor din programul Start-Up Nation. Energiile lor creative reprezinta resursa de care România are nevoie pentru a se dezvolta pe viitor, o resursa pe care noi încercam s-o valorificam, s-o sustinem. Vom face, mai departe, tot ceea ce este necesar pentru ca oamenii cu initiativa din România sa simta ca pot avea în BCR un adevarat partener de încredere", a declarat Lucian Mâtu, director executiv Produse si Segmente Micro.

În prezent, BCR îsi concentreaza eforturile pe analizarea temeinica a dosarelor de achizitie depuse de antreprenori pentru a se asigura ca, la utilizarea creditelor, clientii vor avea avea documentatia de proiect corect întocmita. Afacerile care au fost implementate cel mai rapid, pâna la ora actuala, sunt cele în care antreprenorii au ales sa accepte varianta de garantie simpla FNGCIMM, cu un comision de 3,8%. Pentru moment, fondurile alocate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat în cadrul programului Start-Up Nation si aflate în conturile BCR sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de implementare pentru perioada urmatoare.

Dupa acceptarea în programul guvernamental Start-Up Nation, beneficiarii au la dispozitie la BCR doua produse special dezvoltate de banca în vederea sustinerii afacerii: Contul gratuit Start-Up Nation si Creditul de prefinantare Start-Up Nation.

Finantarile acordate de BCR prin programul Start-Up Nation sunt disponibile fara constituirea de depozit colateral. BCR finanteaza, prin pachetul Start-Up Nation si TVA-ul, daca acesta reprezinta o cheltuiala eligibila în cadrul planului de afaceri. Comisioanele aplicate de banca sunt de pâna la 1%, fiind achitabile în trei rate lunare, la care se adauga una de gratie, precum si a comisionului de garantie perceput pentru Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), de la 3,8%, la 2,48%.

Contul gratuit Start-Up Nation este disponibil în sucursalele BCR si poate fi accesat atât de cei care s-au calificat în program, pentru pregatirea în vederea acordarii fondurilor guvernamentale ori a creditului punte, cât si de cei care au fost respinsi, dar nu vor sa renunte la ideea de a-si dezvolta o afacere.

Dincolo de oferta strict financiara, BCR le propune antreprenorilor un pachet unic de educatie financiara, prin care le va pune la dispozitie materiale educative, ce îi va ajuta la întelegerea pasilor care trebuie facuti atunci când pornesti un business. De asemenea, BCR va organiza cursuri speciale în sucursalele din toata tara, care vor urmari sa-i familiarizeze pe antreprenori cu notiuni contabile elementare, dar si cu concepte precum întelegerea rolului bancii în capitalizarea companiilor, identificarea nevoilor financiare, tipuri de finantari si garantii, precum si strategii pentru decizii financiare inteligente.

BCR dispune, în prezent, de 514 unitati teritoriale, una dintre cele mai bine reprezentate retele bancare din întreaga tara, atât în mediul urban, cât mai ales în mediul rural.

Sursa: Agerpress