Consiliul Concurentei a sanctionat sapte companii de taxi din Iasi pentru formarea unui cartel

Data publicarii: 26-01-2018 | Economie

Consiliul Concurentei a sanctionat sapte companii de pe piata serviciilor de transport local de persoane în regim de taxi si a serviciilor conexe din Iasi, precum si Camera Nationala a Taximetristilor din România - Filiala Iasi cu amenzi de 165.364 lei (aproximativ 36.000 euro) pentru constituirea unui cartel, se arata într-un comunicat al institutiei, remis, joi, AGERPRES.

Reprezentantii Consiliului au aratat ca, în cadrul unor întâlniri ale asociatiei "Camera Nationala a Taximetristilor din România" - Filiala Iasi, companiile Imbat Delta Taxi, Lux Taxi, Auto Wad, Euro Taxi Iasi, Parma-Tax, R.V.R. Taxi si Unreal s-au înteles sa practice un tarif unic pentru transportul în regim de taxi: 1,99 lei/km pentru cursele efectuate pe parcursul zilei si 2,19 lei/km pentru cele efectuate noaptea.

Astfel, Imbat Delta Taxi a primit o amenda de 9.867 lei, Lux Taxi - 1.085 lei, Auto Wad - 10.849 lei, Euro Taxi Iasi - 36.022 lei, Parma-Tax - 23.807 lei, R.V.R. Taxi - 79.805 lei si Unreal - 2.861 lei, iar asociatia "Camera Nationala a Taximetristilor din România" - filiala Iasi -1.068 lei.

Ulterior, majoritatea transportatorilor autorizati din municipiul Iasi s-a aliniat tarifului stabilit, fiind eliminata orice forma de concurenta prin pret între acestia, în perioada ianuarie 2013 si pâna în septembrie 2017.

Conform Legii Concurentei, sunt interzise orice întelegeri între companii, decizii ale asociatiilor de companii si practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurentei pe piata româneasca sau pe o parte a acesteia, în special cele care: stabilesc, direct sau indirect, preturi de cumparare ori de vânzare sau orice alte conditii de tranzactionare.

Autoritatea de Concurenta a sanctionat, în trecut, cu amenzi în valoare totala de 2.264.875 lei (505.021 euro) opt companii de transport de persoane în regim de taxi si dispecerat din Bucuresti si judetul Ilfov, pentru participarea la un cartel având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi.

De asemenea, Consiliul Concurentei a sanctionat, pentru practici similare, 36 de companii din Constanta, Timisoara, Baia Mare, Târgu-Mures si Râmnicu Vâlcea cu amenzi totale de 1.639,877 lei (circa 364.438 euro) pentru participarea la întelegeri pentru stabilirea tarifelor. Aceste decizii au fost contestate în instanta, care însa a mentinut amenzile aplicate de autoritatea de concurenta.

Sursa: Agerpress