Romania, in fata Curtii de Justitie a UE pentru ca nu a implementat normele referitoare la instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi

Data publicarii: 26-01-2018 | Economie

Comisia Europeana a decis, joi, sa trimita Malta si România în fata Curtii de Justitie a UE pentru neîndeplinirea obligatiei de a notifica cadrele nationale de politica în temeiul Directivei 2014/94/UE referitoare la instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi, informeaza un comunicat de presa al executivului comunitar.

Statelor membre li s-a solicitat sa notifice Comisiei cadrele nationale de politica pâna la 18 noiembrie 2016. Pâna în prezent, Malta si România nu au dat curs acestei solicitari, desi au primit din partea Comisiei o scrisoare de punere în întârziere si un aviz motivat la 15 februarie, respectiv la 13 iulie 2017.

Cadrele nationale de politica constituie principalul instrument care asigura crearea coordonata a unei infrastructuri suficiente pentru combustibilii alternativi, inclusiv a punctelor de reîncarcare pentru vehiculele electrice si a punctelor de realimentare pentru gaze naturale si hidrogen. Instituirea unor astfel de cadre ajuta totodata la evitarea fragmentarii pietei interne prin introducerea coordonata a combustibililor alternativi.

La data de 8 noiembrie 2017, Comisia a adoptat un Pachet privind mobilitatea curata, menit sa consolideze pozitia de lider mondial a UE în sectorul vehiculelor nepoluante. Respectivul pachetul legislativ reprezinta un pas decisiv în punerea în aplicare a angajamentelor asumate de UE în cadrul Acordului de la Paris cu privire la reducerea obligatorie cu cel putin 40 % a emisiilor de CO2 pe plan intern pâna în 2030. Printre altele, pachetul cuprinde o evaluare amanuntita a cadrelor nationale de politica, dar si un plan de actiune si solutii de investitii pentru instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi în UE.

Obiectivul este de a încuraja crearea unor planuri nationale mai ambitioase, de a îmbunatati gradul de informare a consumatorilor si de a spori investitiile în acest domeniu. Statele membre au avut obligatia de institui cadre nationale de politica în care sa defineasca obiectivele si tintele la nivel national si care sa cuprinda actiuni si masuri de sprijin pentru dezvoltarea pietei în ceea ce priveste combustibilii alternativi, inclusiv pentru instalarea infrastructurii necesare.

Sursa: Agerpress