Dezvoltarea unui joc video poate ajunge la milioane de euro; costurile au crescut si de 50 de ori, fata de acum 10 ani

Data publicarii: 26-01-2018 | Economie

 Dezvoltarea unui joc video porneste de la zero si poate ajunge la milioane de euro, iar costurile au crescut fata de acum 10 ani si de 50 de ori, în anumite cazuri, sustin reprezentantii industriei de profil.

"În ultimul joc la care lucram am investit în ultimul an peste un milion de euro si înca nu l-am terminat. Se pot pune întrebari de cât de eficient, câta munca am aruncat la gunoi si cât am fi putut sa economisim din banii astia. E adevarat, dar astea sunt niste greseli normale", a spus Dragos Hâncu, director general al companiei Amber.

La rândul sau, Bogdan Lucaci, reprezentant al Gameloft, sustine ca bugetele variaza în functie de platforma pentru care se realizeaza acestea.

"Bugetele variaza în functie de platforma pentru care se realizeaza jocurile. Exista un multiplicator care probabil este între 10 si 50x fata de acum 10 ani. Este suficient ca cineva sa ia un Nokia 3310 care are Snake instalat si acum facem un shooter 3D (Modern Combat 5 - n. r.) de consola care a fost înghesuit într-un device mobil. Diferenta între aceste doua jocuri, daca te uiti la ele, este si diferenta dintre bugetele lor. Snake presupun ca a fost facut de doi oameni undeva într-o camara cu câteva sute de euro, poate a cheltuit enorm Nokia pe el, nu stiu. Modern Combat 5 este cu atât mai scump fata de Snake, pe cât pare ca ar fi. Te uiti, vezi ca au lucrat câteva sute de oameni la el, îti imaginezi cât a costat. Vorbim de mai multe milioane euro", a afirmat Lucaci.

Vlad Beu, reprezentant al Electronic Arts, sustine ca sunt si jocuri de succes pe piata, care au avut un buget redus, chiar zero.

"Sunt jocuri de succes facute de 2-3 oameni cu buget zero sau buget redus. Costurile sunt extrem de variate, vorbim de recrutarea resurselor umane, asigurarea unor conditii de munca foarte bune, exista o diversitate de alte costuri, costuri de licentiere ca sa ne lase sa folosim jucatori (de fotbal de exemplu - n. r.) în joc, stadioane, comentatori, costuri cu scanarea jucatorilor, bilete de avion, mese, petreceri si poate sa ajunga la un buget semnificativ (dezvoltarea unui joc - n. r.)", a explicat Beu.

De asemenea, George Lemnaru, directorul general al Green Horse Games, sustine ca exista si posibilitatea foarte mare de esec în acest domeniu, al dezvoltarii de jocuri.

"O întrebare de ajutor ar fi cât costa sa faci un joc de succes? Daca ma întrebi cât m-a costat unul dintre jocurile pe care le dezvoltam, pot sa spun ca depinde de moment. Când eram 2-3 oameni, ne-a costat pâna într-o suta de mii, calculând si costul de oportunitate. Al doilea joc ne-a costat 200.000 si a fost un succes. Al treilea a fost un esec, a costat peste 200.000, iar al patrulea, un succes, vreo 400.000 euro. E dureros sa spun 300.000 euro si a fost un esec. Principala problema este sansa foarte mare de a esua", a aratat Lemnaru.

Sursa: Agerpress