FSLI: Mai multe scoli risca sa fie inchise din cauza costului per elev, calculat gresit

Data publicarii: 26-01-2018 | Economie

Mai multe scoli risca sa fie închise din cauza costului standard per elev, calculat gresit, fara sa se tina cont de realitatea existenta în unitatile de învatamânt, atrage atentia Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI), care solicita urgent regândirea modului de calcul al acestui cost standard.

Conform unui comunicat al FSLI, mai multe scoli sunt somate în aceasta perioada de conducerile inspectoratelor scolare, precum si de Ministerul Educatiei Nationale, sa ia masuri care se impun pentru a se încadra în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2018.

"Aceste cheltuieli sunt stabilite în functie de costul standard per elev/prescolar, care, în multe situatii, este calculat fara sa se tina cont de realitatea existenta în unitatile de învatamânt. FSLI cere urgent regândirea modului de calcul al acestui cost standard", se spune în comunicat.

De asemenea, FSLI contesta modul în care este aplicat costul standard per elev, în functie de care sunt alocati banii pentru salariile angajatilor din educatie.

"Sistemul de învatamânt este într-o permanenta dinamica, iar scolile din România sunt extrem de eterogene daca ne referim la numarul de elevi la clasa, mediul în care functioneaza sau la componenta resursei umane si de aceea modul de stabilire a acestui cost standard ar trebui sa tina cont de toate particularitatile existente pentru o unitate de învatamânt. De asemenea, credem ca în functie de fiecare situatie în parte trebuie introdusi indici de corectie reali, care sa ajute la echilibrarea finantarii unitatilor de învatâmânt. Din pacate, din anul 2011, de când a fost introdus si pâna în prezent, valoarea costului standard a fost stabilita în mod arbitrar: Ministrul Finantelor Publice a aprobat cuantumul sumelor destinate salariilor, iar Ministerul Educatiei a împartit aceste sume la numarul de elevi si prescolari, rezultând, din condei, costul standard. Asa am ajuns în situatia grava în care mai multe scoli ar putea sa fie închise", afirma FSLI.

Potrivit sursei citate, este vorba despre scoli mici, cu câte 8-10 copii la clasa, situate în zone izolate, care sunt în pericol de a fi desfiintate.

"În acest caz trebuie introdusi indici de corectie acoperitori, pentru ca cei care conteaza, în primul rând, sunt elevii care au dreptul la educatie! Desfiintarea unor scoli, fara a asigura transportul elevilor la o scoala apropiata, înseamna o masura iresponsabila. Stim ca înfiintarea sau desfiintarea unei unitati de învatamânt intra în competenta autoritatilor locale si a inspectoratelor scolare. Cerem, însa, Ministerului Educatiei sa fie partenerul nostru si al elevilor, într-un mod real si sa ia masurile prin care se poate ajunge la un cost standard calculat corect. Elevii si profesorii nu trebuie sa fie sacrificati pentru ca o scoala nu se încadreaza în limitele de cheltuieli, desi sunt situatii speciale", potrivit FSLI.

Federatia Sindicatelor Libere din Învatamânt solicita, de asemenea, Ministerului Educatiei si stabilirea clara a normativelor pentru personalul didactic auxiliar si pentru personalul nedidactic, categorii de salariati decimati numeric în ultimii ani. Trebuie stabilit în mod exact care este un minimum de personal care trebuie sa existe într-o unitate de învatamânt, pentru ca acea unitate sa functioneze normal, astfel încât elevii sa nu aiba de suferit.

'Finantarea unitatilor de învatamânt este cea mai mare problema a sistemului educational. Guvernantii trebuie sa-si schimbe mentalitatea în ceea ce priveste alocarea fondurilor pentru acest domeniu. Trebuie sa înceteze bataia de joc la adresa colegilor nostri sau la adresa elevilor. Suntem pusi într-o situatie absurda în care ne simtim ca pe o mosie în care ne milogim în fata stapânului sa nu ne taie din portia de mâncare. O tara care îsi închide scolile, pentru ca guvernantii nu sunt în stare sa asigure fonduri suficiente pentru functionarea lor, nu e o tara condusa spre dezvoltare, e o tara care pune lacat pe propriul viitor. FSLI atrage atentia ca nemultumirile membrilor de sindicat se aduna de la o zi la alta, iar calea dialogului social nu va mai fi o solutie pentru noi sa rezolvam problemele generate educatiei de catre cei aflati la putere', a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

Sursa: Agerpress