Indicatorul de incredere macroeconomica s-a situat in decembrie la cea mai mica valoare din aprilie 2013

Data publicarii: 26-01-2018 | Economie

Indicatorul de încredere macroeconomica al CFA România a scazut în decembrie, fata de luna anterioara, la valoarea de 41 puncte, cea mai scazuta din aprilie 2013, fiind cu 3,1 puncte mai redusa decât valoarea consemnata în exercitiul anterior, potrivit unui comunicat al CFA România.

Aceasta evolutie a avut la baza în special componenta de anticipatii a indicatorului. Astfel, indicatorul conditiilor curente s-a redus marginal, cu 0,7 puncte, pâna la valoarea de 59 puncte (cea mai redusa valoare din aprilie 2015), în timp ce indicatorul anticipatiilor a scazut cu 4,2 puncte, pâna la valoarea de 32 puncte (cea mai redusa din octombrie 2012).

Evolutia indicatorului de anticipatii este datorata într-o mare masura raspunsurilor la întrebarea privind anticipatiile de evolutie a venitului personal (41% dintre respondenti anticipeaza reducerea venitului personal la nivelul economiei, comparativ cu 20% în exercitiul anterior).

În ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, este de remarcat ca peste 92% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului în urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6998 (în crestere cu 107 pips fata de valoarea înregistrata în exercitiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7428 (valoare în crestere cu 99 pips fata de cea consemnata în luna anterioara).

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2018 - ianuarie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,75% (valoare mai mare cu 0,37 puncte procentuale fata de cea înregistrata în exercitiul anterior). De asemenea, peste 97% dintre participanti anticipeaza o majorare a ratei inflatiei în urmatoarele 12 luni.

"Sunt de remarcat (consistente cu anticipatiile de majorare a ratei inflatiei) anticipatiile de majorare a ratelor de dobânda la leu, atât pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cât si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 95%, si respectiv 92% dintre participantii la sondaj anticipând aceasta evolutie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,21% (comparativ cu o valoare de 3,25% înregistrata în exercitiul anterior), iar yield-ul la obligatiunile suverane denominate în lei cu scadenta de 5 ani este de 4,48% (valoare relativ similara cu cea înregistrata în exercitiul anterior). Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt în continuare anticipate dobânzi real negative", se mai arata în comunicat.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomica a fost lansat de CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima saptamâna a fiecarei luni, iar participantii sunt membri ai CFA România si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomica ia valori între 0 (lipsa încrederii) si 100 (încredere deplina în economia româneasca) si este calculat pe baza a 6 întrebari cu privire la conditiile curente (referitoare la mediul de afaceri si piata muncii) si anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.

Pe lânga întrebarile necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului.

CFA România este asociatia profesionistilor în investitii din România.

Sursa: Agerpress