Peste 3.650 tone deseuri de echipamente de iluminat, reciclate in ultimii zece ani in Romania (Recolamp)

Data publicarii: 26-01-2018 | Economie

Peste 3.650 tone de deseuri echipamente de iluminat, echivalentul a 15,5 milioane de unitati, au fost reciclate în România în ultimii 10 ani de catre Asociatia Recolamp, organizatie non-profit ce are ca obiect de activitate colectarea si reciclarea, în conditii de siguranta a deseurilor provenite din echipamente de iluminat.

Potrivit celor mai recente date oficiale disponibile pe site-ul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) pentru 2014, la categoria echipamente de iluminat, România a atins o rata totala de colectare de 19%. În acest context, cu o cota de piata de 36% din total volum echipamente de iluminat vândute, Recolamp a asigurat peste 40% din deseurile reciclate la nivel national.

'Când Recolamp si-a început activitatea, deseurile de lampi si tuburi fluorescente ajungeau invariabil la gropile de gunoi din România. Producatorii au obligatia legala de a se asigura ca acest lucru este evitat. Mai presus, însa, de Directive si legislatii nationale, a fost angajamentul ferm al celor trei membri fondatori ai asociatiei în toate cele 18 organizatii pe care le-au înfiintat la nivel european si care sunt reunite sub umbrela EucoLight. Alaturi de General Electric, Ledvance si Philips Lighting, reprezentam alti 186 de producatori români, în numele carora ne-am angajat sa îndeplinim anual tinta de colectare", sustine, într-un comunicat de presa, Béla Kovács, directorul general al Asociatiei.

La nivelul Recolamp, în 2016, tinta de reciclare a deseurilor de echipamente de iluminate a fost de 673 tone, echivalentul a 42% din media vânzarilor din ultimii trei ani, iar pentru 2017 valoarea minima a acestei rate trebuie sa fie de 45%, adica peste 867 de tone echipamente de iluminat scoase din uz.

"Am investit aproximativ 13.500.000 de euro în acesti primi zece ani. Sumele provin exclusiv din Timbrul Verde, element de cost asociat colectarii si reciclarii si pe care producatorii participanti Recolamp îl includ în pretul final de vânzare al produselor pe care le comercializeaza. Cu aceste fonduri am dezvoltat si administram o retea nationala de colectare, care asigura lunar, în 2017, preluarea a aproximativ 70 de tone deseuri din întreaga tara, datorita celor 1.000 de comenzi prin care ni se solicita ridicarea lampilor si echipamentelor de iluminat arse si depozitate selectiv de catre cele 12.200 de institutii de stat si/sau private cu care avem protocoale de colaborare", a spus Roxana Sunica, directorul de marketing al Recolamp.

Un studiu iSense, publicat primavara lui 2017, arata faptul ca, în România, printre materialele care sunt cel mai des reciclate se afla: plasticul (91%), hârtia (85%), bateriile (82%), sticla (74%), becurile (64%), aluminiul (61%), uleiul (28%) si resturile menajere pentru compost (28%), dar si medicamentele (14%).

Asociatia Recolamp a fost înfiintata în septembrie 2007 si are ca misiune preluarea de la producatorii de echipamente de iluminat din România, responsabilitatea privind gestionarea deseurilor generate de catre produsele pe care le pun pe piata si crearea premiselor pentru reciclarea în conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei.

Orice generator de deseuri din România poate solicita containere personalizate si poate beneficia de infrastructura de colectare pe care Recolamp a dezvoltat-o.

Colaborarea este gratuita, organizatia asigurând preluarea deseurilor de la cantitatea minima de 20 de kilograme sau 100 de bucati de becuri si/sau tuburi fluorescente si pentru minimum 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat.

Sursa: Agerpress