Credit de dezvoltare pentru fermieri, eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate si impozit zero pentru tractoare(Program de guvernare)

Data publicarii: 27-01-2018 | Economie

Fermierii vor beneficia de garantii de stat în procent de 80% din valoarea creditului de
productie pentru procesarea produselor si realizarea productiilor agricole, începând din 2018, impactul estimat al acestei masuri fiind de 87 de milioane de euro, potrivit Programului de guvernare 2018-2020.

"Programul de stimulare a productiei vegetale, zootehnice si a acvaculturii prevede înfiintarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garantii de stat, respectiv acordarea de garantii de stat în procent de 80% din valoarea creditului de productie pentru: realizarea productiei agricole si procesarea produselor agricole, realizarea investitiilor cu finantare europeana, realizarea altor investitii în ferme si achizitia de teren agricol", se arata în document.

Dobânda pentru un astfel de credit de dezvoltare este de 2% peste dobânda ROBOR la un an, iar plafonul maxim de creditare este de 3 milioane euro.

Durata programului se va întinde pe 8 ani, iar beneficiarii vor fi 10.000 de societati din agricultura, zootehnie si acvacultura.

Potrivit documentului, efectele acestei masuri sunt cresterea productiei si calitatii acesteia, sporirea volumului de marfa destinata pietei interne si externe, cu impact pozitiv asupra produsului intern brut si a cresterii veniturilor la bugetul de stat.

De asemenea, începând din 2018, fermierii români vor beneficia de eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate si impozit zero pentru tractoare si utilaje agricole, însa aceste masuri vor fi luate de Ministerul Finantelor Publice.

Cadastrarea de catre stat a tuturor terenurilor agricole pâna în anul 2020, masura care apartine de MDRAP, reducerea cotei de TVA de la 9% cât este în prezent, la 5% pentru cele mai importante inputuri - livrarea de îngrasaminte si de pesticide
utilizate în agricultura, seminte si alte produse destinate însamântarii sau plantarii, precum si prestari de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol sunt alte masuri prevazute în programul de guvernare la capitolul politici agricole.

Începând cu 2018, vor fi alocate 264 de milioane de euro timp de 4 ani pentru revitalizarea activitatii liceelor agricole, astfel încât acestea sa fie ancorate în realitatea practica si cea productiva, iar pregatirea profesionala din domeniu sa se realizeze printr-o politica coerenta care sa raspunda cerintelor sectorului agricol.

Masura ar putea preveni închiderea liceelor agricole din cauza lipsei infrastructurii de învatamânt si interesului scazut al elevilor. Programul se va întinde pe 4 ani, iar beneficiarii vor fi 33 licee agricole.

Efectele estimate sunt: asigurarea investitiilor în cladiri si dotarea acestora, necesare pregatirii profesionale a elevilor,
atragerea elevilor catre meseriile din sectorul agricol, asigurarea unei forte de munca calificate pentru fermieri.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: