Finantare de 600 milioane de euro prin POIM, in urmatorii 5 ani, pentru combatarea eroziunii costiere (Program de guvernare)

Data publicarii: 27-01-2018 | Economie

Autoritatile au în plan atragerea unui buget de 600 de milioane de euro prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), în perioada 2018 - 2023 în vederea derularii unui program pentru combaterea eroziunii costiere, se arata în Programul de guvernare 2018 - 2020, la capitolul "Politici de mediu. Apele si Padurile".

"Eroziunea costiera este un fenomen deosebit de periculos pentru persoanele care locuiesc în spatii riverane zonelor de coasta. Modificarea sistematica a zonelor de coasta poate afecta în mod direct si ramuri importante ale economiei, precum turismul, prin schimbarea specificului unor terenuri (procesul de eroziune a plajelor spre exemplu). România a aplicat o serie de masuri în vederea limitarii eroziunii la malul Marii Negre, însa viziunea aplicata în cadrul Master Plan-ului integrat pentru protectia si refacerea zonei costiere trebuie reevaluat. Guvernul doreste sa implementeze o viziune în doua etape care sa îmbunatateasca efortul national de limitare a eroziunilor costiere la malul Marii Negre", se arata în document.

Potrivit sursei citate, în cadrul programului specific se are în vedere reabilitarea, în trei etape, a 30 km de plaje, iar în acest sens sunt preconizate o serie de masuri: actiuni specifice de limitare a efectelor negative ale eroziunii costiere asupra plajelor, activitati de reabilitarea si protectia plajelor incluzând înnisipari artificiale, crearea de noi plaje, diguri si epiuri pentru retentia nisipului, diguri de stabilizare a plajelor, lucrari de consolidare, drenaje, ziduri de sprijin, utilizarea tehnicilor de monitorizare satelitara pentru identificarea zonelor afectate de fenomenul de eroziune, utilizarea tehnologiei satelitare pentru construirea unor proiectii privind evolutia fenomenului de eroziune si utilizarea tehnologiei satelitare pentru evaluarea impactului masurilor luate în vederea limitarii fenomenului de eroziune costiera.

Programul pentru combaterea eroziunii costiere se va derula în perioada 2018 - 2023, impactul financiar va fi de 600 de milioane de euro prin POIM, iar beneficiarii sunt: Zona litorala (între Stavilar Periboina si Stavilar Edighiol) si Zona de sud a zonei costiere, respectiv Mamaia Centru si Mamaia Nord, pâna la limita UAT Navodari, Agigea, Eforie Centru, Eforie Sud (Eforie Sud 1 si Eforie Sud 2), Costinesti Sud, Mangalia (Olimp, Neptun, Jupiter - Venus, Saturn, Mangalia), 2 Mai, Portul Tomis, pâna la Portul Constanta, Balta Mangalia.

Pe de alta parte, în Programul de guvernare 2018 - 2020 se prevede regularizarea cursurilor de apa din România pentru a limita sistematic pagubele umane si materiale generate de inundatii. Datele oficiale arata ca, în România, inundatiile si furtunile au dus la pierderea a 76 de vieti omenesti si au provocat pagube de peste 1,66 miliarde euro, echivalentul a 2,1% din PIB. Acestea au afectat aproximativ 656.392 de hectare de terenuri agricole, 10.420 de kilometri de drumuri, 23,8 de kilometri de cale ferata, 9.113 de poduri si picioare de pod si 90.394 de fântâni.

Actiunile propuse de catre Guvern pentru finalizarea programului destinat domeniului Ape vizeaza: utilizarea infrastructurii verzi pentru prevenirea inundatiilor prin preluarea solutiilor oferite de ecosisteme naturale pentru gestionarea riscurilor generate de cresterea incidentei evenimentelor extreme, dezvoltarea de studii, metodologii, evaluari, rapoarte, manuale de buna practica pentru managementul barajelor, masuri care asigura eficacitatea interventiilor de prevenire a inundatiilor sub forma infrastructurii verzi, respectiv realizarea de masuri structurale de protectie împotriva riscului la inundatii, acolo unde infrastructura verde nu este suficienta, prin construirea ori reabilitarea infrastructurii de reducere a impactului unor fenomene meteorologice extreme.

Nu în ultimul rând, în domeniul Paduri se are în vedere protejarea fondului forestier national, prin eliminarea fenomenului defrisarilor si actiuni de reîmpadurire.

"Prioritatea '0' a Guvernului în materie de politica de mediu va fi aceea de protejare a fondului forestier national. Guvernul nu este si nu a fost niciodata împotriva exploatarii rationale a fondului forestier din România. Dimpotriva, lemnul este o resursa regenerabila. O exploatare durabila a padurilor este esentiala în lupta împotriva schimbarilor climatice, conform rezolutiilor conferintei privind schimbarile climatice de la Paris. Daca nu, vom folosi beton, otel si combustibili fosili, cu amprente ecologice mult mai mari. Însa guvernarea îsi propune, în primul rând, eliminarea fenomenului defrisarilor si al exploatarilor irationale care agraveaza starea unor ecosisteme fragile. Cei care exploateaza aceasta resursa naturala vor fi obligati sa respecte legislatia în vigoare si sa opreasca fenomenul de furt din patrimoniul national. De asemenea, Guvernul va demara programe ample de reîmpadurire care sa contribuie la refacerea echilibrului ecosistemelor afectate", releva Programul de guvernare 2018 - 2020.

Propunerile autoritatilor pentru dezvoltarea durabila a padurilor sunt: elaborarea Strategiei Nationale Forestiere 2018-2027, implementarea Strategiei Nationale Forestiere 2018-2027 si masuri practice de diminuare a taierilor ilegale de arbori.

Conform statisticii, suprafata totala a fondului forestier national al României este de 6,545 milioane hectare si reprezinta 27,5% din suprafata tarii, media europeana fiind de 32%. Suprafata împadurita pentru fiecare locuitor este de 0,28 hectare, sub media europeana de 0,32 hectare.

Programul de guvernare 2018 - 2020 vizeaza, în acest an, respectarea unor angajamente, precum: deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie publica sub 60% din PIB, pe fondul unei cresteri economice de peste 5,5% si continuarea strategiei de crestere a veniturilor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: