Tinta de 70% pentru rata de ocupare la grupa de varsta 20-64 ani, pana in 2020 (Program de guvernare)

Data publicarii: 27-01-2018 | Economie

Obiectivul principal în materie de ocupare a fortei de munca, stabilit în contextul Strategiei Europa 2020, este de a atinge tinta de 70% în privinta ratei de ocupare pentru grupa de vârsta 20-64 ani, potrivit programului de guvernare 2018-2020.

"Obiectivul principal în materie de ocupare a fortei de munca, stabilit în contextul Strategiei Europa 2020, este de a atinge tinta de 70% în privinta ratei de ocupare pentru grupa de vârsta 20-64 ani. Acest lucru se poate realiza numai prin promovarea unor politici publice coerente si realiste, care sa determine o piata a muncii performanta, dinamica si flexibila, ceea ce va asigura accesul majoritatii cetatenilor la locuri de munca de calitate, în functie de competentele si abilitatile lor, la venituri decente", potrivit documentului.

Printre masurile cuprinse în Programul de guvernare se numara : stimularea crearii de noi locuri de munca; întarirea rolului activ al Serviciului Public de Ocupare (SPO) în relatia cu angajatorii (POCU 3 ani); organizarea de evenimente relevante pentru piata muncii (2 burse generale ale locurilor de munca, anual).

Alte masuri privesc reducerea costurilor administrative pentru angajator cu pâna la 18%, prin crearea Cardului de Asigurat în Sistemul Asigurarilor Sociale, dar si adoptarea si implementarea Strategiei Nationale pentru locurile de munca verzi.

Documentul prevede, de asemenea, stimularea participarii pe piata muncii a persoanelor apte de munca, aflate în risc de excluziune sociala, descurajarea dependentei de masurile de asistenta sociala, întarirea legaturii cu ocuparea, diminuarea treptata a masurilor pasive si dezvoltarea masurilor active de asistenta sociala, introducerea beneficiarilor de masuri de asistenta sociala ca si categorii prioritare pentru masurile active de ocupare si realizarea unor programe de formare profesionala a salariatilor, care sa fie corelate cu necesitatile pietei muncii.

De asemenea, se are în vedere formarea unei retele nationale de experti în domeniul egalitatii de sanse, precum si implementarea programului "Garantia pentru Tineret" si implementarea unei legislatii pentru tineri, prin care sa fie asigurat tranzitul coerent de la sistemul educational catre piata fortei de munca.

 

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: