Reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda si hidrocentrala de la Tarnita, in noul Program de guvernare

Data publicarii: 27-01-2018 | Economie

Atragerea de investitori pentru construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, precum si realizarea hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti sunt doua dintre proiectele-gigant din sectorul energetic românesc, care se regasesc în Programul de guvernare 2018-2020.

"Viziunea României în domeniul energetic trebuie sa se axeze pe securitatea aprovizionarii cu energie a cetatenilor ei, pe o baza de încredere si de solidaritate reala - criterii esentiale ale noii uniuni energetice europene care trebuie sa devina o unica voce în domeniul energetic. Pilonii noii abordari strategice definesc calea de urmat pentru România: energie sigura, durabila, competitiva si la preturi accesibile într-un cadru de securitate, solidaritate si încredere. Pentru aceasta trebuie sa construim un sistem politic rational si orientat spre interesul national, o protectie sociala adecvata si motivanta, servicii publice de educatie si sanatate de calitate, cu oameni de încredere", se arata în document.

Programul de guvernare continua cu ideea - enuntata de mai multe ori de ministrul demisionar, Toma Petcu - potrivit careia avem un sistem energetic îmbatrânit, poluant si ineficient.

"Din 100 de unitati energetice ale materiei prime, doar 15% mai ajung la consumatorul final. Acest dezavantaj trebuie transformat într-o oportunitate, respectiv într-un obiectiv strategic: eficientizarea sistemului energetic are consecinte calitative
directe si imediate asupra scaderii pretului energiei si cresterea calitatii vietii cetatenilor prin îmbunatatirea calitatii mediului înconjurator. Cheia viitorului este 'energia electrica'. Solutia pentru noile provocari tehnologice si de sistem reprezinta o noua revolutie tehnologica, respectiv o noua revolutie digitala", potrivit sursei citate.

Sistemul energetic românesc trebuie sa fie integrat la nivel continental, bazat pe concurenta, pe utilizarea optima a resurselor si sustinut de un sistem de reglementare autonom, independent, transparent si eficace atât pentru pietele de energie cât si pentru operatori si consumatori.

Pentru asigurarea securitatii si eficientei energetice, sistemul energetic trebuie sa progreseze concomitent pe urmatoarele directii principale: mentinerea unui mix energetic prin diversificarea surselor si tehnologiilor de producere a energiei, promovarea energiilor din surse regenerabile si a tehnologiilor de conversie, cu emisii reduse de carbon pentru energie electrica, încalzire si racire; decarbonizarea sistemului de transport, prin trecerea la combustibili alternativi; liberalizarea pietei de energie si interconectarea sistemelor energetice, cu retele ''inteligente'' si de comunicare, pentru o retea complementara si interactiva de servicii.

În anii care urmeaza, constructia de noi grupuri energetice care utilizeaza carbune în tehnologii curate de ultima generatie si de înalta eficienta va fi parte a raspunsului la cresterea consumului de energie electrica. Noile capacitati nucleare sau noile capacitati hidroenergetice vor juca un rol cheie în decarbonizarea productiei de energie electrica în România si în regiune.

Mixul tehnologic al sectorului energetic al unei tari este impus de resursele de materii prime ale acesteia. Prin urmare, România va lua în considerare toate optiunile inclusiv energia regenerabila, carbunele sau energia nucleara.

Programul de guvernare mentioneaza, ca prioritati, Planul National de Investitii, magistrala de gaze BRUA, investitia în noua centrala de la Iernut, atragerea de investitii pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si retubarea unitatilor 1 si 2, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita de 1.000 de MW, noi grupuri la termocentralele Mintia si Paroseni. Sursele regenerabile de energie vor asigura, pe termen mediu, 43% din productia de energie electrica a României.

"Tarifele percepute de ANCOM si ANRE se vor majora, fara impact asupra utilizatorului final", mentioneaza programul de guvernare, tot la capitolul Energie.

 

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: