ASF: Proiectul de Lege privind transpunerea Directivei pentru distributia de asigurari, la MFP, in procedura de avizare interministeriala

Data publicarii: 29-01-2018 | Economie

Proiectul de Lege pentru transpunerea Directivei europene privind distributia de asigurari (IDD) se afla la Ministerul Finantelor Publice, în procedura de avizare interministeriala, netranspunerea acesteia la timp conducând automat la initierea procedurii de infringement, potrivit informatiilor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la solicitarea AGERPRES.

Termenul limita initial pentru transpunerea acestei directive era 23 februarie 2018, însa, la nivel european, a fost initiata o campanie pentru amânarea aplicarii prevederilor IDD. Astfel, Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene sa înainteze un proiect de directiva privind amânarea datei de aplicare a prevederilor acestei directive, iar noua data propusa este 1 octombrie 2018 .

"În conformitate cu prevederile Directivei UE nr. 2016/97 privind distributia de asigurari (IDD), termenul limita pentru transpunerea prevederilor directivei în legislatiile nationale ale statelor membre ale Uniunii Europene este 23 februarie 2018, urmând ca de la aceasta data sa înceapa sa fie si aplicata. Ulterior datei limita, pentru statele membre care nu au transmis la Comisia Europeana documentele oficiale corespunzatoare efectuarii transpunerii în legislatiile nationale, se initiaza automat procedura de infringement (statele membre vor fi sanctionate pentru netranspunere la timp). Însa, la nivel european, a fost initiata o campanie privind amânarea aplicarii prevederilor IDD, rezultatul fiind acela ca Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene sa înainteze un proiect de directiva privind amânarea datei de aplicare a prevederilor Directivei nr. 2016/97. Noua data propusa pentru aplicarea IDD este data de 01.10.2018", se arata în raspunsul oferit de ASF.

Pe plan national, în conformitate cu prevederile legale, în vederea asigurarii transparentei legislative, Ministerul Finantelor Publice, în calitate de initiator al legii care transpune prevederile IDD, a publicat proiectul de lege pe web-site-ul oficial în perioada 27 septembrie 2017 - 26 octombrie 2017. În prezent, proiectul se afla la Ministerul Finantelor Publice, în procedura de avizare interministeriala.

ASF precizeaza ca unul dintre elementele principale ale noii directive îl constituie domeniul de aplicare extins. Vânzarea directa de produse de asigurare de catre asiguratori, fara interventia intermediarilor în asigurari, nu era reglementata la nivelul UE. Aceasta însemna ca nu existau conditii de concurenta echitabile pentru toti participantii implicati în distributia de produse de asigurare pe teritoriul Europei.

Directiva vizeaza cerinte profesionale si organizatorice. Statele membre se asigura ca intermediarii de asigurari si angajatii asiguratorilor care desfasoara activitati de distributie de asigurari sa-si actualizeze în permanenta cunostintele si competentele de specialitate. În acest context, trebuie accentuat faptul ca este responsabilitatea angajatorilor sa asigure angajatilor accesul la actiuni de formare, astfel încât acestia sa-si îndeplineasca sarcinile în mod eficient si satisfacator.

Conform IDD, toate informatiile, inclusiv cele referitoare la comercializare, trebuie sa fie clare si sa nu induca în eroare consumatorii. Distribuitorul de asigurari trebuie, de asemenea, sa-l informeze pe consumator în ce masura este vorba de consultanta privind produsele de asigurare oferite. Trebuie sa fie clar daca distribuitorul îsi desfasoara activitatea în numele unei asigurator sau ca independent, precum si cine îl remunereaza.

În conformitate cu noile modificari, intermediarii în asigurari si asiguratorii trebuie sa adopte toate masurile adecvate pentru a detecta conflictele de interese ce ar putea aparea în procesul de distributie de produse de asigurare si sa-l informeze pe consumator în acest sens. În IDD sunt mentionate prevederi privind informatiile care trebuie comunicate consumatorului cu privire la natura remuneratiei distribuitorului în legatura cu contractul de asigurare.

De asemenea, distribuitorul de asigurari trebuie sa-l informeze pe consumator daca are posibilitatea de a cumpara separat diferitele componente ale unui pachet oferit (cross-selling).

Totodata, directiva impune cerinte suplimentare în materie de protectie a consumatorului privind produsele de asigurare de viata cu componenta investitionala.

"IDD prevede cerinte suplimentare speciale în materie de protectie a consumatorului în legatura cu achizitionarea unor produse de asigurare. Exista mari diferente între produsele de asigurare simple si cele cu caracter investitional. Deseori este vorba de investitii care au o mare importanta financiara pentru consumator si acopera o perioada lunga de timp. Atât faza de economisire, cât si cea de plata, pot dura decenii. Astfel de produse sunt deseori complexe, iar diferentele de continut si de conditii sunt foarte greu de înteles si de evaluat în prealabil de catre consumator. De aceea, în cazul acestei categorii de produse de asigurare, protectia intereselor consumatorilor are o importanta mult mai mare decât în cazul unor simple produse de asigurare cu amploare economica redusa", se mai spune în raspunsul oferit de ASF.

 

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: