Managerii estimeaza o crestere moderata a numarului de salariati in servicii si un avans al preturilor in constructii si in comertul cu amanuntul (INS)

Data publicarii: 29-01-2018 | Economie

Managerii estimeaza o stabilitate a activitatii în industrie si servicii, o crestere moderata a numarului de salariati în servicii precum si un avans al preturilor în constructii si în comertul cu amanuntul, pâna în martie, potrivit Tendintelor în evolutia activitatii economice în perioada ianuarie - martie 2018, publicate luni de Institutul National de Statistica.

În cadrul anchetei de conjunctura din luna ianuarie 2018, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +4%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se estimeaza tendinta de scadere (sold conjunctural -33%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata în urmatoarele trei luni (sold conjunctural +14%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare, se precizeaza în comunicatul INS.

În sectorul constructiilor, este estimata o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -18%) si un declin moderat al numarului de salariati (sold conjunctural -14%).

În ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +19%).

În comertul cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a activitatii economice (sold conjunctural -7%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va înregistra o reducere moderata (sold conjunctural -8%) iar numarul de salariati (sold conjunctural +3%) va ramâne relativ stabil.

Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vânzare cu amanuntul (sold conjunctural +22%).

Conform estimarilor din luna ianuarie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate în urmatoarele trei luni (sold conjunctural 0%).

În sectorul de servicii se estimeaza crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +6%). Conform opiniei managerilor, preturile de vânzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: