Editura Club Romania lanseaza o serie de caiete documentare, ce a debutat cu un volum dedicat Energiei

Data publicarii: 30-01-2018 | Economie

Editura Club România lanseaza seria de lucrari "Caiete documentare-Club România", aceasta debutând cu un volum consacrat domeniului Energie, la care au contribuit experti din domeniu.

"Seria de lucrari "Caiete documentare-Club România", care se lanseaza acum, cu un volum consacrat domeniului Energie, se adauga altor documente de reflectie, de analiza, în sfera politicilor publice: ele pot fi vazute în relatie cu documentele pe care administratia româneasca le trimite Comisiei Europene, altor institutii europene. Între cei care au exprimat opinii în aceste volume sunt persoane cu scoala solida, cu experienta profesionala remarcabila. Temele abordate în aceasta serie se înscriu pe agenda publica a României: dezvoltarea institutionala, educatie, energie, economie si competitivitate, agricultura si valorificarea resurselor naturale, demografie, noile tehnologii, infrastructura, calitatea vietii, aparare", afirma academicianul Daniel Daianu.

Volumul a fost coordonat de Clara Volintiru si Marius Stoian si are, potrivit acestora, o dubla valenta: "completeaza strategia energetica nationala cu un arsenal profesional de generatie noua si pregateste terenul pentru transferul de viziune de la aceasta catre task-force-urile modulare cu priza instant la noile realitati tehnologice care ne parvin în cascada".

"Practic, primul volum din seria de caiete documente este dedicat sectorului energetic pentru ca noua ni s-a relevat importanta strategica a acestui sector nu numai în ceea ce priveste contextul din România, cât mai ales în ceea ce priveste viitorul Uniunii Europene. Practic, acum avem pe masa acest proiect al Uniunii Energetice, care întruchipeaza întreg demersul de integrare profunda catre care se îndreapta statele membre ale UE. Sigur ca seria de caiete documentare are un obiectiv asumat de a duce în zona practica, imediat aplicabila de masuri concrete cadrul strategic sau de politici publice în sens larg. În cazul energiei noi am vazut volumul de fata ca o continuare fireasca a strategiei nationale. E un fel de anexa", a declarat, pentru AGERPRES, Clara Volintiru.

Volintiru a precizat ca, în cazul acestui volum, contributorii sunt o serie de practicieni cu experienta si expertiza în domeniul energetic, atât din tara cât si din strainatate.

"Contributorii vin din spatiul decizional, de politici publice, sunt fosti ministri, precum Razvan Nicolescu, Victor Grigorescu, din spatiul companiilor de stat, diversi directori, din spatiul institutiilor europene, doamna Andreea Strachinescu, care e la DG Energy, diversi experti emergenti. O mare parte din volum este compus de colegi si prieteni de-ai nostri de la Banca Mondiala, de la organizatiile internationale, Comisia Europeana, agentii europene în domeniul energetic", a subliniat Clara Volintiru.

Ea a adaugat ca, initial, s-a plecat de la ideea de a se merge pe subsectoare ale domeniului energetic, dar a fost facuta si o împartire pe concepte si instrumente, existând, spre exemplu, o sectiune dedicata decarbonizarii, care atinge si sectorul nuclear, si gazele de sist, si masurile de piata de gaz propriu-zisa, una dedicata inovatiei energetice, unde se discuta despre diverse masuri, de la orase autonome din punct de vedere energetic la eficienta energetice, sau o alta dedicata saraciei energetice.

"Dincolo de subsectoarele clasice, energie hidro, electrica, conventionala si regenerabila, noi am încercat sa recoltam si tendinte coerente în sine aferente pachetului de energie curata adoptat în Parlamentul European la începutul acestui an", a mai spus Clara Volintiru.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: