Andreea Paul (INACO): Absorbtia efectiva a banilor europeni in Romania pe acest ciclu financiar se ridica la peste 12%

Data publicarii: 30-01-2018 | Economie

Absorbtia efectiva a banilor europeni în România pe acest ciclu financiar se ridica la peste 12 procente, tara noastra fiind pe locul 19 în Uniune din acest punct de vedere, a declarat, luni, Andreea Paul, presedintele Asociatiei pentru Competitivitate (INACO), în cadrul unei conferinte.

"Absorbtia efectiva a banilor europeni în România pe acest ciclu financiar se ridica la peste 12 procente. Aici intra si prefinantarile initiale si rambursarile efective si platile intermediare. Acestea sunt fluxurile financiare care au intrat în România pe acest ciclu multianual 2014- 2020. Dar din nou suntem sub media europeana, însa nu mai suntem pe ultimul loc în Europa, ci suntem pe locul 19. Avansam în bine dar anevoios", a spus Andreea Paul, la conferinta "Fondurile europene, absorbtia, si impulsul necesar. Cum conectam România în anul centenar".

Acesta a precizat ca rata de absorbtie efectiva a fondurilor europene aferente perioadei 2007 - 2013 a fost de 90,4%, fiind cea mai slaba performanta din Uniunea Europeana. Trei state membre au reusit o absorbtie de 100%: Grecia, Luxemburg si Danemarca. Media absorbtiei la nivelul Uniunii Europene a fost de 96%.

Andreea Paul a precizat ca rata de absorbtie efectiva de peste 12% vine cu prioritate din Fondul European de Garantare Agricola, unde absorbtia este mai fluida si se merge mult pe plati directe, 35% pe acest ciclu multianual. Pe fondurile europene structurale si de investitii abia suntem la 10%. Pe cele 7 programe operationale rambursarile efective sunt sub 5%.

Conform acesteia, pe Program Operational Capital Uman rambursarea este de 0%, iar pe Programul Operational Regional rata de absorbtie este de 0,37%.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: