Comisarul european Corina Cretu va discuta maine cu noul premier despre absorbtia fondurilor UE

Data publicarii: 30-01-2018 | Economie

Este nevoie de o accelerare a implementarii pe teren a proiectelor, iar România trebuie sa îndeplineasca primele obiective de absorbtie, a declarat luni Comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu, care a precizat ca asteapta învestirea Guvernului pentru a discuta acest aspect cu noul premier.

"În ceea ce priveste România, s-au înregistrat progrese importante în ultimele luni, mai ales dupa ce au fost acreditate unitatile de management si de control a fondurilor europene. Majoritatea conditionalitatilor ex-ante sunt îndeplinite, iar selectia proiectelor a fost accelerata. Eforturile trebuie continuate si chiar intensificate pentru a se putea evita dezangajarea unei parti din fondurile europene. Din punctul nostru de vedere, procesul de implementare a proiectelor pe teren este înca mult prea lent. Stiti foarte bine ca au fost foarte multe proiecte de infrastructura care au avut ca termen anul 2015, apoi anul 2017. Nu s-a reusit terminarea acestora. O mare parte din proiecte majore le-am fazat pentru perioada 2014 - 2020. Vestea buna este ca aceste proiecte se vor termina, vestea proasta este ca deja consuma din bugetul 2014-2020. Deci din cele 20 de miliarde pe care le avem la dispozitie pentru perioada 2014 - 2020, 2,8 miliarde sunt deja fazate pentru proiecte care ar fi trebuit sa fie terminate în exercitiul financiar anterior. Mai ales în domeniul transporturilor. Deci în acest an, asa cum spuneam, este nevoie de o accelerare a implementarii pe teren. România trebuie sa îndeplineasca primele obiective de absorbtie si sigur asteptam învestirea Guvernului. Am sa discut acest aspect mâine cu noul prim ministru al României", a spus Corina Cretu la conferinta "Fondurile europene, absorbtia, si impulsul necesar. Cum conectam România în anul centenar".

Acesta a afirmat ca este nevoie de a fi eliminata suprareglementarea la nivel local, care de multe ori împiedica implementarea Politicii de Coeziune, iar la nivelul Comisiei se doreste pregatirea unui cadrul de reglementari mai clare si mai simple, dar este important ca statele membre si autoritatile locale sa evite ulterior suprareglementarea.

"Eu personal sunt pentru o simplificare totala si pentru un singur set de reguli pentru fondurile europene, dar sigur acest lucru va depinde de negocierile dintre Comisia Europeana, Consiliul European si Parlamentul European, dar sigur vom merge cel putin pe ideea unei simplificari. Ca sa va dau un exemplu, acum daca vrem sa face internet în mediul rural din Fondul de Dezvoltare pentru Agricultura nu exista niciun fel de conditionalitati, din Fondul de Coeziune avem foarte multe conditionalitati. Deci nu este normal ca pentru acelasi proiect sa avem reguli diferite", a declarat Corina Cretu.

De asemenea, aceasta a precizat ca, de la începutul lunii ianuarie, a initiat o consultare publica în legatura cu modul în care statele membre vad structura bugetului de dupa 2020 si a mentionat ca îi invita pe toti, ca persoane individuale, ca asociatii sa îsi expuna punctul de vedere pentru ca fiecare idee, fiecare pozitie este importanta.

"Statele membre sunt diferite, nevoile sunt diferite, deci este clar ca trebuie sa gasim un echilibru. Din punctul meu de vedere, desi se vorbeste în ultimul timp despre taierea fondurilor structurale si de investitii, eu cred cu tarie ca Europa are nevoie de mai multa coeziune, nu de mai putina si de aceea va asigur ca voi lupta ca viitoarea politica de coeziune sa îndeplineasca asteptarile cetatenilor nostri", a mai spus Corina Cretu.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: