Lia Olguta Vasilescu: Legea pensiilor este cea mai asteptata lege la ora actuala; va fi aplicata in curand

Data publicarii: 30-01-2018 | Economie

Legea pensiilor este cea mai asteptata lege la ora actuala, iar aceasta va fi aplicata în curând, a declarat luni Lia Olguta Vasilescu, propusa pentru portofoliul Ministerului Muncii, la iesirea de la comisiile parlamentare de specialitate reunite.

"Legea pensiilor va fi aplicata foarte curând. Sper ca în aceasta sesiune. Am avut deja o discutie preliminara si cu domnul ministrul Teodorovici (ministrul propus petru portofoliul Finantelor, n.r.) , mi-a placut foarte multe raspunsul, i-am spus ca vor fi costuri suplimentare fata de ce este la ora actuala în bugetul de pensii si mi-a raspuns ca sarcina lui, ca ministru de finante, este sa gaseasca banii. E foarte bine daca e asa, înseamna ca vom avea o legislatie foarte buna; de altfel, stiti foarte bine ca pensionarii o asteapta, este cea mai asteptata lege la ora actuala, dar în acelasi timp va trebui sa operam si câteva forme de reorganizare la nivelul Casei de Pensii, pentru ca va fi foarte greu de aplicat, cu functionarii nostri de la Casa de Pensii, în acelasi stadiu. Ei (functionarii Casei de Pensii n.r) au cerut deja o suplimentare a numarului de personal si va trebui sa gândim foarte bine noua structura, dar sigur ca încercam sa grabim adoptarea acestei legi", a spus Lia Olguta Vasilescu.

De asemenea, aceasta a mai precizat ca legea pensiilor nu este o lege deloc usoara si a reamintit ca fosta lege a pensiilor a stat în lucru o perioada de câtiva ani.

"Nu vreau sa dau termene, puneti o presiune foarte mare pe Ministerul Muncii. E vorba si de circuitele statului român, care trebuie sa aplice aceasta lege, nu e o lege deloc usoara. Amintiti-va ca fosta lege a pensiilor a stat în lucru o perioada de câtiva ani. S-au folosit fonduri de la Banca Mondiala pentru specialisti, ca sa se faca aceasta legislatie si a avut de asemenea o perioada de implementare foarte lunga. Important este sa fie o lege buna. Pâna atunci am avut grija de pensionari, în sensul ca am crescut pensiile prin actuala legislatie, dar prin majorarea punctului de pensie. Mi se reproseaza de catre cei de la PNL si vad ca înca nu au priceput, de ce nu am aplicat legea "mot-a-mot", asa cum era ea. Ce ne faceam în anii 2016, fara inflatie, ar fi însemnat ca în 2017 nu trebuia sa aplicam nicio majorare la pensie, or noi am majorat punctul de pensie pâna la 1.000 de lei înca de anul trecut si sigur ca majorarile vor continua chiar si fara sa avem o noua legislatie de pensie", a mai spus Lia Olguta Vasilescu.

Întrebata daca pilonul II de pensie va deveni optional, aceasta a raspuns ca nu exista înca un proiect în acest sens.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Lia Olguta Vasilescu a fost validata cu 30 voturi pentru, 15 împotriva si doua abtineri.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: