Bugetul de stat va reprezenta riscul macroeconomic primar al Romaniei, in 2018 (analiza OTP Asset Management)

Data publicarii: 30-01-2018 | Economie

Bugetul de stat va reprezenta riscul macroeconomic primar al României, în 2018, chiar daca datoria publica este înca scazuta, reiese dintr-o analiza realizata de OTP Asset Management.

"Având în vedere nevoia de finantare crescuta a Guvernului si politica fiscala pro-ciclica desfasurata într-o perioada de expansiune economica, creste riscul ca masurile de austeritate care vor aparea în viitor sa fie implementate, atunci când apar socuri semnificative externe sau interne. În plus, politicile gresite care alimenteaza consumul în loc de investitii, precum si esecul de îmbunatatire al calitatii în cazul infrastructurii, al educatiei si al sanatatii, se vor transforma într-un obstacol în calea potentialului de crestere al tarii", sunt de parere analistii citati.

Ei se asteapta ca economia sa creasca într-un ritm încetinit în urmatorii ani.

"Combustibilul fiscal pare sa se termine. Acest lucru se reflecta si în mai multe actiuni ale Guvernului care vizeaza cresterea veniturilor', se mai arata în document. 

Produsul intern brut al României a înregistrat în trimestrul al treilea din 2017 o crestere de 8,8% pe seria bruta si 8,6% pe seria ajustata sezonier, raportat la perioada similara din 2016, iar la noua luni avansul economic a fost de 7%, pe seria bruta si 6,9% pe seria ajustata sezonier, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica.

Comparativ cu trimestrul II din 2017, PIB a fost, în termeni reali, mai mare cu 2,6%, în trimestrul III 2017.

Potrivit unui comunicat INS remis în luna decembrie a anului trecut, cheltuielile gospodariilor au avut cea mai mare contributie la cresterea economica din primele noua luni, respectiv de 6,1%, în conditiile în care consumul final s-a majorat cu 9,7%.

Proiectul bugetului de stat pentru 2018 este construit pe o crestere economica de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro si un câstig mediu salarial lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: