Balint (OTP Bank): Economia romaneasca, ca o Dacie veche ce merge cu 120 km/h, in vale, ajutata de vantul din spate

Data publicarii: 31-01-2018 | Economie

Economia României creste peste potential, fiind ca o Dacie veche care merge cu viteza în panta, ajutata de vântul din spate, a declarat marti Csaba Balint, macroeconomic analys, OTP Bank România, într-o conferinta de presa.

'Acum este momentul sa ne gândim. Muzica înca se aude. Vom ajunge la momentul în care cineva va bate la usa, noi deschidem usa si s-ar putea sa fie acolo Regele noptii, poate cu o armata, poate si cu un balaur, n-as putea sa va spun, dar în acest moment trebuie sa facem niste rezerve, sa ne pregatim pentru aceasta întâlnire când în petrecere se baga si Regele noptii. Solutia nu cred ca este sa schimbam înca un Guvern. Nu ne ajuta. Trebuie si altceva', a spus Balint.

El apreciaza ca economia României seamana cu o Dacie care merge pe o panta cu 140 kilometri pe ora, când ea poate duce 90 km/h, în mod normal.

'Cam asta ar fi PIB-ul potential, ce poate face o economie, ce poate conduce în conditii normale. Tatal meu nu stie, dar am încercat cât stie, cât poate Dacia noastra. Cu putin noroc, cu ciocanul în portbagaj, panta si vânt din spate am ajuns la 140 km/h. Tatal meu nu stie. Dacia nu este construita pentru asa ceva. PIB-ul potential arata ca suntem peste 80-90 km la ora. Viteza noastra a depasit aceasta limita. Dupa recesiune, când traficul este foarte mare în Bucuresti, probabil ca nu putem circula cu 90, ci mai degraba cu 30-40 kilometri/ora, asta înseamna ca PIB-ul este sub potential. Sunt foarte multe semne care ne arata ca suntem deja în perioada de boom, probabil nu la 140, ci la 110-120 km/h, dar suntem peste potential', a explicat analistul economic.

De asemenea, acesta a mai vorbit despre faptul ca UE este pe punctul de a intra în perioada de boom, iar China este la un pas de recesiune, ceea ce ar putea afecta România.

'UE este pe punctul de a intra în perioada de boom. China este la 2-3 pasi de recesiune. Se poate prelungi cresterea economica, se poate prelungi ciclul, dar este nevoie de studii concrete din partea decidentilor pentru a proteja România de o recesiune. SUA creste de 8 ani, este un ciclu foarte lung, al treilea cel mai lung ciclu de crestere, suntem peste nivelul din 2007', a explicat Balint.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: