Consiliul Concurentei a finalizat anul trecut 18 investigatii si a aplicat amenzi de 123 de milioane de lei

Data publicarii: 31-01-2018 | Economie

Consiliul Concurentei a finalizat anul trecut 18 investigatii si a aplicat amenzi în valoare totala de 123 de milioane de lei (27,3 milioane de euro), cu 60% mai mult decât anul anterior, potrivit informatiilor publicate de institutie cu ocazia bilantului pe anul 2017.

Din cele 18 investigatii finalizate anul trecut, 78% vizeaza sectoare-cheie, precum energie, licitatii, profesii liberale (servicii notariale, auditori financiari), transport (taxi).

Au fost sanctionate 156 de companii sau asociatii, din care 33 au recunoscut încalcarea legii si au beneficiat de reduceri ale amenzilor. O companie (AEM S.A.) a aplicat la programul de clementa, aducând dovezi ce au condus la solutionarea cazului, si a beneficiat astfel de imunitate la amenda. De asemenea, pentru prima data, Consiliul Concurentei a acordat reducerea amenzii pentru incapacitate de plata.

Cea mai importanta amenda a fost în cuantum de 73 de milioane de lei (aproximativ 15,8 milioane de euro), primita de sase companii pentru încheierea unor întelegeri anticoncurentiale pe piata comercializarii contoarelor si echipamentelor conexe pentru masurarea energiei electrice.

În 2017, au fost declansate 19 investigatii privind posibile încalcari ale Legii concurentei, fata de 13 anul precedent. În acelasi timp, comparativ cu ceilalti ani, în 2017 s-au început cu 6 investigatii mai multe fata de 2015, iar comparativ cu anul 2014 numarul acestora s-a dublat. Investigatiile vizeaza, printre altele, piata leasingului financiar si a creditelor de consum, serviciilor de distributie a gazelor naturale si a serviciilor conexe, servicii medicale, asigurari de aviatie, masini si utilaje agricole, semnalizare rutiera.

Cele mai multe investigatii deschise vizeaza cartelurile (11), urmate de investigatii privind abuzul de pozitie dominanta (5).

La sfârsitul anului 2017, Consiliul avea în derulare 36 de investigatii privind posibila încalcare a Legii concurentei, cu una mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Peste 47% dintre investigatiile în desfasurare la 31 decembrie 2017 vizau întelegeri de tip cartel, iar 30,5% aveau ca obiect abuzul de pozitie dominanta.

În 2017, s-au declansat 4 anchete sectoriale (comercializarea cu amanuntul a carburantilor, comercializarea sarii pentru deszapezire, iluminat public, alimentare cu apa si canalizare) si au fost finalizate tot 4 (productia si distributia de medicamente, gestionarea resurselor de apa de suprafata, comunicatii electronice multiplay, piata serviciilor de asistenta medicala si activitatile conexe acesteia).

La sfârsitul lunii decembrie 2017 existau 11 anchete sectoriale în derulare, la fel ca la sfârsitul anului 2016.

Totodata, a fost pentru al treilea an la rând când institutia nu a pierdut niciun proces la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Curtea de Apel Bucuresti a mentinut 72% dintre amenzile contestate în 2017.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: