MADR: Romania nu sustine plafonarea platilor directe si cofinantarea din surse nationale a sumelor platite pe suprafata agricola

Data publicarii: 31-01-2018 | Economie

România nu este de acord cu plafonarea platilor directe si respinge ideea cofinantarii din surse nationale a sumelor platite pe suprafata agricola, se arata într-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), transmis miercuri AGERPRES.

Punctul de vedere a fost exprimat de catre Alexandru Potor, secretar de stat în MADR, în cadrul Consiliului European AGRIFISH, care a avut loc la Bruxelles în data de 29 ianuarie 2018, primul eveniment organizat pe parcursul presedintiei Bulgariei.

'În cadrul înaltului for european am transmis faptul ca, în perioada urmatoare de programare, zonele rurale trebuie sa continue a fi finantate corespunzator, pentru a ajunge la un nivel de dezvoltare comparabil cu cel din alte state membre. Am observat cu satisfactie faptul ca mai multe state membre împartasesc pozitia noastra, în special privind nevoia atingerii convergentei externe a platilor pentru fermieri. Cu toate acestea am asistat si la exprimarea unor opinii care resping egalizarea platilor directe între statele membre, în mod notabil Olanda, care a invocat niveluri diferite de la o tara la alta în ceea ce priveste costul inputurilor, pretul terenurilor si al fortei de munca', a precizat Potor.

Totodata, oficialul român a atras atentia asupra situatiei dificile din sectorul zaharului atât în România, cât si la nivel european.

'Am atras atentia asupra situatiei dificile a sectorului zahar, dupa eliminarea mecanismului cotelor, si influentele negative pe care le suporta fermierii nostri. În mod special, ultimele informatii asupra posibilei închideri a unor fabrici de procesare a sfeclei de zahar în vestul României ne confirma îngrijorarea. Am solicitat Consiliului AGRIFISH sa ia nota de aceasta situatie si, împreuna, sa încercam gasirea unor solutii pentru sustinerea acestui domeniu la nivel european', afirma Potor.

Pe de alta parte, în viziunea autoritatilor române, sectorul laptelui a cunoscut o relativa revenire dupa socurile anilor trecuti, dar ramâne foarte sensibil din cauza acumularilor uriase de stocuri de lapte praf degresat, de aproximativ 380.000 de tone. "Acestea pot dezechilibra piata, si în aceste conditii România încurajeaza toate masurile care pot fi adoptate la nivel comunitar, având ca efect reducerea cât mai rapida a stocurilor", se arata în comunicatul MADR.

Consiliul European AGRIFISH de la Bruxelles a vizat ca puncte de discutie Comunicarea Comisiei intitulata 'Viitorul sectorului alimentar si al agriculturii', situatia de pe piata zaharului, a carnii de porc si a laptelui. Un alt subiect supus dezbaterii a fost analizarea oportunitatii derularii unor studii si teme de cercetare în vederea prevenirii si controlului pestei porcine africane în Uniunea Europeana.

Bulgaria a prezentat statelor membre prioritatile pe care le va sustine pe perioada presedintiei. Astfel, modernizarea si simplificarea PAC dupa 2020, urmarirea situatiei pietelor agricole, continuarea progreselor în ceea ce priveste propunerea privind practicile comerciale neloiale, finalizarea pozitiei în ceea ce priveste regulamentul privind bauturile spirtoase, bunastarea animala, medicamentele de uz veterinar si furajele medicamentate, planurile de gestionare multianuale în domeniul pescuitului sunt principalele teme de pe agenda presedintiei bulgare.

Potrivit sursei citate, comisarul european, Phil Hogan, a tinut sa îndeparteze anumite îngrijorari care au aparut între membrii blocului comunitar în legatura cu posibila renationalizare a PAC si cresterea birocratiei, prin solicitarea adoptarii unor Planuri Nationale Strategice ca preconditie pentru accesarea fondurilor destinate agriculturii.

Hogan a expus membrilor Consiliului o analiza asupra situatiei pietelor agricole, în timp ce ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov, care asigura conducerea lucrarilor Consiliului AGRIFISH, a solicitat intervenientilor sa se concentreze în special pe sectoarele cele mai sensibile, respectiv zahar, lapte si carne de porc.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: