Sanitas: Exista premise ce conduc la posibilitatea declansarii conflictului de munca la nivelul sectoarelor Sanatate si Asistenta sociala

Data publicarii: 01-02-2018 | Economie

Consiliul National al Federatiei Sanitas constata ca exista din ce în ce mai multe premise care conduc la posibilitatea declansarii conflictului de munca la nivelul sectoarelor Sanatate si Asistenta sociala si solicita public noii echipe guvernamentale sa gaseasca solutii viabile pentru ca salariile tuturor categoriilor profesionale din cele doua domenii de activitate sa înregistreze cresteri de la 1 martie 2018, în concordanta cu promisiunile exprimate de guvernanti pe parcursul anului 2017.

Potrivit unui comunicat al Sanitas remis miercuri AGERPRES, membrii Consiliului National al federatiei au decis sa solicite premierului Viorica Dancila si presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, organizarea unei întâlniri în perioada imediat urmatoare, în care sa se evalueze stadiul îndeplinirii modificarilor la Legea privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, modificari pe care guvernantii si le-au asumat în fata reprezentantilor Sanitas în octombrie 2017.

"Astazi, 31 ianuarie 2018, membrii Consiliului National al Federatiei Sanitas din România s-au reunit în sedinta aniversara, cu prilejul împlinirii a 28 de ani de la înfiintarea organizatiei. În urma discutiilor, cei prezenti au decis sa solicite noului premier, precum si presedintelui Camerei Deputatilor, organizarea unei întâlniri în perioada imediat urmatoare, în care sa se evalueze stadiul îndeplinirii modificarilor la Legea - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, modificari pe care guvernantii si le-au asumat în fata reprezentantilor Sanitas, în sedinta din luna octombrie 2017", se arata în comunicat.

În cadrul discutiilor de miercuri, cei prezenti la sedinta Consiliului National au semnalat faptul ca exista deja o serie de declaratii politice publice în care se recunoaste faptul ca unele categorii de salariati vor avea salarii scazute odata cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizarii bugetare, ca este sfârsitul lunii ianuarie si nu exista niciun draft al Regulamentului de sporuri, pe care partenerii sociali sa-si exprime puncte de vedere, desi el ar trebui sa fie finalizat pâna la 1 martie 2018, iar negocierile privind noul contract colectiv de munca pe sectorul de activitate 'Sanatate. Activitati sanitar-veterinare' au fost întrerupte înca din luna octombrie 2017.

"Membrii Sanitas din mai multe judete ne aduc la cunostinta din ce în ce mai multe probleme cu care se confrunta Sanatatea si Asistenta Sociala, atât în ceea ce priveste salarizarea si resursele de finantare, cât si asigurarea conditiilor normale de desfasurare a activitatii. În aceste conditii, membrii Consiliului National Sanitas constata ca exista din ce în ce mai multe premise care conduc catre posibilitatea declansarii conflictului de munca la nivelul celor doua sectoare de activitate - Sanatate si Asistenta sociala. Federatia Sanitas îsi exprima toata disponibilitatea pentru ca dialogul cu noul premier, doamna Viorica Dancila, si echipa sa guvernamentala sa fie reluat cât mai curând, în scopul gasirii unor solutii corecte si echitabile la problemele pe care organizatia noastra le semnaleaza, în beneficiul salariatilor pe care îi reprezentam", se precizeaza în documentul citat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: