ANAF: Pachetele de tigari si tutun de rulat vor fi marcate cu un identificator unic, din 2019

Data publicarii: 01-02-2018 | Economie

Pachetele de tigarete si tutun de rulat vor fi marcate cu un identificator unic, pentru a permite urmarirea fiecarui produs din momentul producerii pâna în momentul vânzarii catre primul distribuitor de retail, a anuntat Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF), prin intermediul unui comunicat de presa, remis, miercuri, AGERPRES.

Masura se va aplica din data de 20 mai 2019 si a fost prevazuta într-o directiva europeana transpusa în legislatia nationala prin Legea nr. 201/2016.

Pentru produsele din tutun, altele decât tigaretele si tutunul de rulat, marcarea se va face începând din 20 mai 2024.

"Înainte de introducerea în circuitul de vânzare cu amanuntul, toti operatorii economici implicati în comertul cu produse din tutun, inclusiv producatorul, au obligatia de a înregistra intrarea tuturor pachetelor unitare aflate în posesia lor, precum si toate miscarile intermediare si iesirea finala a pachetelor unitare din posesia lor, conform Legii nr. 201/2016. Aceasta obligatie poate fi îndeplinita prin marcarea si înregistrarea ambalajelor sub forma agregata, precum cartuse, baxuri sau paleti, daca se asigura urmarirea si asigurarea trasabilitatii tuturor pachetelor unitare", informeaza ANAF.

În decembrie 2017, Comisia Europeana a informat statele membre despre faptul ca legislatia secundara privind sistemul de trasabilitate a tutunului a fost adoptata.

Având în vedere importanta deosebita pe care o are crearea unui sistem unic functional în toate statele membre, pentru urmarirea si monitorizarea produselor din tutun, Comisia Europeana organizeaza patru întâlniri regionale privind aspecte de implementare a sistemului de trasabilitate si elementele de securitate pentru produsele din tutun.

La a doua întâlnire regionala, ce va avea loc în data de 15 februarie 2018, la Bucuresti, au fost invitate sa participe autoritatile responsabile din sapte state membre: Austria, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România si Slovacia. Întâlnirea este organizata de Comisia Europeana - DG SANTE si Ministerul Sanatatii.

Fiecare stat membru poate numi pâna la zece reprezentanti ai partilor interesate din sectorul economic pentru a participa la sesiunea publica.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: