ACEBOP: Majorarea preturilor la carnea de porc este speculativa; fermierii nu au crescut pretul la poarta fermei

Data publicarii: 01-02-2018 | Economie

Cresterea preturilor la carnea de porc, înregistrata în aceasta perioada la raft, este speculativa si nu este cauzata de vreo majorare a tarifului la poarta fermei, atrage atentia Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din România (ACEBOP), într-un comunicat de presa, transmis miercuri AGERPRES.

'Este inadmisibil ca, în luna ianuarie 2018, pretul sa fie mai mare fata de luna decembrie 2017, luna în care de regula cererea se dubleaza! Acest lucru ne îngrijoreaza ca asociatie si solicitam sprijinul autoritatilor competente pentru a verifica aceste informatii aparute în presa, privind explozia preturilor de la raft. Cresterea de pret nu se datoreaza unei cresteri din partea fermierilor, ci este o crestere speculativa pe care membrii ACEBOP nu o înteleg, deoarece în aceasta perioada consumul de carne este scazut', atrage atentia Mary Pana, presedintele ACEBOP.

În acest context, reprezentantii crescatorilor si exportatorilor de bovine, ovine si porcine din România solicita marilor lanturi de magazine sa revizuiasca preturile de la raft pentru a creste consumul, cât si pretul oferit producatorilor.

Potrivit sursei citate, în ultimele 30 de zile, pretul oferit fermierilor de marile lanturi de magazine (care detin monopolul cu 60% din segmentul de vânzare produse alimentare al României) a devenit derizoriu.

ACEBOP atentioneaza asupra faptului ca, la momentul actual, producatorii au ajuns sa vânda carnea de pasare la 4-5 lei/ kg, în timp ce la raft cumparatorul plateste aproape dublu. În plus, pretul carnii de porc la poarta fermei a scazut sub 5 lei/kilogram, noteaza reprezentantii fermierilor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: