Patrone (BERD): Ne-am dori sa vedem o trecere de la modelul de crestere economica bazata pe consum la unul bazat pe investitii

Data publicarii: 01-02-2018 | Economie


Rezultatele economice înregistrate de România sunt fantastice, dar în doi sau trei ani modelul economic nu este sustenabil pentru ca este bazat pe consum si avem nevoie sa vedem o trecere la unul bazat mai mult pe investitii, sustine Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România si Bulgaria.

"Rezultatele economice sunt fantastice. Rata cresterii economice este impresionanta. Ponderea datoriei publice în PIB este sub control. Deficitul bugetar este în jur de 3%. Deci indicatorii macroeconomice arata foarte bine si problema este daca modelul de crestere economica este sustenabil în viitor pentru ca totul este bazat pe consum. Ne-am dori sa vedem o trecere de la modelul de
crestere economica bazata pe consum la unul bazat pe investitii. Acesta vine atât cu investitii publice cât si cu investitii din sectorul privat. Evolutia în anul acesta ne asteptam sa fie similara celei din 2017, dar consideratiile se refera la evolutiile pe termen mediu. În doi sau trei ani modelul economic nu este sustenabil pentru ca este bazat pe consum si avem nevoie sa vedem o trecere la unul bazat mai mult pe investitii", a declarat Matteo Patrone, la finalul unei conferinte.

Acesta a spus ca 2017 a fost un an bun pentru BERD în România unde banca a investit 546 de milioane de euro, cea mai mare parte în sectorul privat, un record în ultimii sapte ani.

"În 2018 am vrea sa continuam acest trend asa ca ne vom concentra tot asupra sectorului privat si asupra industriilor în care am investit în 2017: ICT, imobiliare, manufactura si agricultura. Probabil vom creste expunerea noastra pe infrastructura de la nivel municipal, unde am avut doua proiecte în 2017, la Sibiu si Brasov, si unde avem puternice legaturi în alte orase de asemenea. În ceea ce priveste infrastructura nationala si restructurarea companiilor de stat, care este o alta componenta importanta a ceea ce
vrem sa atingem în aceasta tara suntem gata sa ajutam autoritatile atât în sectorul transporturilor si al dezvoltarii infrastructurii energetice si restructurarea companiilor de stat, dar asteptam un semn din partea autoritatilor ca sunt interesate sa ne implicam în aceste proiecte", mai spus Matteo Patrone.

BERD este cel mai mare investitor institutional din România. A sustinut în 2017 un numar de 29 de proiecte de investitii în valoare de 546 milioane de euro. Din aceasta finantare, 93% au fost acordate sectorului privat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: