Ministrul Energiei: Hai sa ne apucam de treaba! Orice banut pe care-l am il voi baga in investitii

Data publicarii: 01-02-2018 | Economie

Prioritatile Ministerului Energiei în perioada urmatoare vor fi legate în special de investitii în rezolvarea problemelor de mediu la termocentralele pe carbune, extrem de importante pentru sectorul energetic românesc, dar si pe rezolvarea procedurilor de infringement cu Comisia Europeana, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton.

"Am planuri simple: programul de guvernare si, în cadrul programului de guvernare, vreau ca cetatenii sa simta ca exista un Minister al Energiei care se ocupa de ei", a aratat ministrul.

În continuare, el a precizat ca, în programul de guvernare, se pune accent pe productia de energie pe carbune întrucât acolo sunt cele mai mari probleme, datorita poluarii, pentru care România risca proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

"De-asta ne-am concentrat, la nivel de prima urgenta, sa vedem ce putem face ca sa scadem poluarea. Eu nu am de gând sa închid mine, termocentrale pe carbune. România are un mix energetic si cel putin o treime provine din carbune. Eu ce sa fac acum, sa renunt la toate facilitatile pe care le am pentru ca vezi, Doamne, nu stiu ce trebuie sa fac. Sigur ca vreau sa le eficientizez. Asta va fi prima preocupare pe care o am. Vreau sa vad care e planul si cum o sa facem sa scada poluantii", a sustinut Anton.

El a amintit ca Ministerul Energiei va pregati o strategie nationala a acestui sector, împreuna cu Ministerul Mediului.

"Gazele putem sa le extindem pentru încalzire. Vorba aia, sunt localitati pe lânga care trece o magistrala de gaze si ele se încalzesc cu lemne. Nu e normal. Eu cred ca trebuie sa facem ceva acolo, astfel încât populatia sa se poata încalzi cu gaze. Dar viitorul în mod indubitabil este al energiei electrice", a subliniat ministrul.

El a mai spus ca precedesorul sau i-a lasat un teanc de dosare pe care cei doi le-au discutat punctual.

"Exista un fel de lista de urgente care începe cu infringementurile pe care le avem de la Comisia Europeana. Si acolo trebuie sa ma duc din nou în Parlament, îmi pare rau, de unde am plecat, sa le spun "Fratilor, vedeti ca am o hârtie, la voi, aci, un document, ca trebuie sa-l aprobam". Asta e prima urgenta pe care o am, daca vreti sa stiti", le-a mai spus ministrul jurnalistilor.

Totodata, când acestia l-au întrebat care va fi pozitia României cu privire la decizia Parlamentului European, potrivit caruia, pâna în anul 2030, energia regenerabila trebuie sa însemne 35% din consum, Anton a raspuns: "Înca o data va spun, România are avantajul unui mix de energie, pe care putem sa-l folosim. Acum sigur ca Parlamentul European vine si-ti da niste cifre mobilizatoare, nu? Când a venit si a zis 20-20, a zis 20% în anul 2020, sa scada cu 20 de nu stiu ce, sa iasa 20 de ori. Nu stiu. Parlamentul European are niste tinte mobilizatoare. Acum România trebuie sa analizeze: pot, nu pot? Asta o sa facem".

Anton a tinut sa reaminteasca si ca, atunci când a fost ministru al Cercetarii, "a povestit de i s-a uscat gura" despre faptul ca trebuie alocat 3% din PIB sectorului de cercetare, asa cum a cerut Parlamentul European, dar în final nicio tara nu a dat mai mult de 2%.

Întrebat, în continuare, daca va relansa listarea Hidroelectrica, el a raspuns doar atât: "Nu stiu, astazi".

Totodata, jurnalistii au dorit sa afle de la ministru ce are de gând sa faca cu cei 400 de milioane de euro pe care statul român i-a primit anul trecut de la Enel, în baza unei decizii a Curtii de la Paris.

"Dar nu i-am gasit în sertar", a raspuns Anton râzând. "Nu i-am gasit în niciun sertar. Sa vedem. Sigur, ce sa facem, ce se poate face cu banii astia. Eu, pentru mine, toate prioritatile sunt legate de investitii. Suntem în investitii la Ludus, asta... Iernut (centrala pe gaze pe care o construieste Romgaz la Iernut - n.r.), vrem sa finalizam centralele hidro, ca mai avem doi pasi si - vorba unui coleg de-al meu, nu va spun, ca o sa ma dati pe post si sa nu se supere - o sa ma duc acolo si sa dam drumul la noile centrale hidro. Exista o investitie extrem de importanta, care este legata de nuclear, grupurile 1 si 2 trebuie retehnologizate si grupurile 3 si 4 trebuie negociate si finalizate. Hai sa ne apucam de treaba! Deci toti banii, orice banut pe care-l am îl voi baga în investitii", a conchis ministrul.

Ministrul Energiei a participat joi la conferinta "Finantarea eficientei energetice în România, Ungaria si Bulgaria", organizata de Comisia Europeana în parteneriat cu Ministerul Energiei.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: