Bucuresti, cel mai activ oras din Romania in imobiliare, in 2017; Cluj, pretul mediu de vanzare pe mp, cel mai ridicat (analiza)

Data publicarii: 01-02-2018 | Economie

Bucurestiul a fost, în 2017, cel mai activ oras din punct de vedere imobiliar din România si cu cele mai scumpe chirii, dar Cluj-Napoca se poata "lauda" cu pretul mediu de vânzare cel mai mare pe metrul patrat, releva o analiza de specialitate, data publicitatii joi de o platforma imobiliara dedicata sectorului rezidential si de business.

Conform datelor citate, cele mai listate tipuri de proprietati în 2017 pe segmentul rezidential au fost apartamentele cu doua camere, iar cele mai multe listari atât pentru vânzare, cât si pentru închiriere, au fost înregistrate în Bucuresti.

În topul celor mai dinamice orase pe segmentul de vânzare de locuinte de pe piata imobiliara locala conduce Capitala, urmata de Cluj-Napoca, Constanta, Floresti si Iasi. De altfel, cele mai multe tipuri de proprietati listate anul trecut pe Wizmo.ro pentru segmentul de vânzare au fost apartamentele, iar din totalul de anunturi pentru proprietati destinate vânzarii, aproape 90% au fost apartamente situate în orase precum Bucuresti, Constanta si Floresti. Pe de alta parte, cele mai multe listari de case au fost înregistrate în Cluj-Napoca, cu un procentaj de 17% din totalul anunturilor pe acest oras, urmat de Constanta (12%).

"Vânzarile si închirierile de locuinte din România (atât apartamente, cât si case) si-au mentinut tendinta de crestere pe parcursul anului 2017. Aceasta tendinta se reflecta si în ceea ce priveste listarile, respectiv raportul dintre orasele mari, ce ofera valori comparabile cu anii anteriori', a subliniat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Potrivit analizei de specialitate, Bucuresti detine recordul si în ceea ce priveste procentul de constructii vechi listate, de circa 97%, urmata îndeaproape de Constanta, cu 96,59%. Totodata, cele mai multe constructii noi disponibile pe platforma imobiliara online au fost înregistrate în Floresti, localitate învecinata cu orasul Cluj-Napoca, un procent de 11% din totalul proprietatilor listate pe acest oras.

În ceea ce priveste perioada dintre momentul publicarii anuntului si vânzarea imobilului, statistica arata un interval de 95 de zile pentru locuintele noi si de 116 zile pentru locuintele vechi.

Cel mai mare pret mediu de vânzare pe metrul patrat al unitatilor listate pe Wizmo.ro s-a înregistrat, în 2017, în Cluj-Napoca, respectiv de 1.400 de euro /mp, în timp ce valoarea cea mai mica a fost în Floresti, la 814 euro/mp.

La capitolul "Închirieri", analiza Wizmo arata ca topul oraselor cu cele mai multe proprietati listate a fost ocupat, anul trecut, de Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi si Timisoara, iar cele mai ofertate au fost apartamentele cu doua camere.

De asemenea, pe acest segment, pretul mediu de închiriere la nivel national s-a situat la o medie de 500 de euro/proprietate, iar Capitala conduce în ierarhie cu un tarif mediu de 662 de euro, urmat de Cluj-Napoca (616 euro) si Timisoara (568 euro). La polul opus, cu cea mai scazuta valoare a preturilor medii de închiriere pentru fiecare proprietate s-a situat Craiova, cu 260 de euro, si Iasi, cu 385 de euro. Si în acest caz, timpul mediu de închiriere a unei proprietati disponibile pe Wizmo.ro s-a situat, în 2017, la 93 zile.

Datele citate releva faptul ca, din totalul de locuinte disponibile spre închiriere în Bucuresti, 96% au fost apartamente, iar restul case. În acelasi timp, la Craiova 98% dintre proprietati au fost apartamentele, pe când cele mai multe case au fost listate în Timisoara (14% din totalul proprietatilor destinate închirierii în acest oras).

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: