OLAF precizeaza ca a deschis o investigatie la Metrorex; subiectul, existenta unor nereguli in legatura cu proiectul Magistralei 5

Data publicarii: 02-02-2018 | Economie

O echipa a Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF) a deschis o investigatie cu privire la o serie de acuzatii ce vizeaza existenta unor nereguli în derularea proiectului Magistralei 5 de metrou (Drumul Taberei), care beneficiaza de finantare europeana, a confirmat joi, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvânt al OLAF, Silvana Enculescu.

"În cadrul acestei investigatii, a fost derulata o verificare la fata locului. Cu toate acestea, având în vedere ca investigatia este în derulare, OLAF nu poate face alte comentarii", potrivit sursei citate.

În alta ordine de idei, purtatorul de cuvânt al OLAF precizeaza ca nu exista un termen fix pentru finalizarea investigatiei, durata acesteia depinzând de mai multi factori.

"Durata depinde de mai multi factori, inclusiv complexitatea fiecarui caz, numarul de state si persoane implicate, amploarea în care serviciile Comisiei si partile implicate coopereaza si exercitarea dreptului la aparare", spune acesta.

Ca exemplu, în anul 2016, durata medie a unei investigatii a fost de 18,9 luni.

Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a efectuat timp de trei zile un control la Metrorex, obiectul fiind Magistrala 5 de metrou, au declarat, joi, pentru AGERPRES, surse din Ministerul Transporturilor.

Potrivit acestora, OLAF a cerut documentele, fara sa mentioneze daca sunt probleme cu acest contract si fara sa spuna nimic la sfârsitul controlului, care s-a încheiat miercuri.

"OLAF este auditul Comisiei Europene si poate veni în control pe orice proiect pe fonduri europene. Având în vedere ca acest proiect (al Magistralei 5 de metrou - n. r.) este spre finalizare si suma extrasa este foarte mare, OLAF poate veni oricând în control. Cei de la OLAF au fost timp de trei zile la metrou, au verificat documente pe M5, dar nu au spus 'Am venit sa facem verificari pe speta asta' si 'Asta este verdictul nostru' când au terminat controlul. Ei au dreptul sa controleze oricând si nu au spus 'Am venit sa controlam asta si asta'. Au cerut doar documentele de la M5", au explicat sursele.

La rândul sau, conducerea companiei de transport cu metroul, în urma unei solicitari a AGERPRES, a confirmat ca o echipa a OLAF a efectuat o misiune la sediul Metrorex si a solicitat o serie de documente referitoare la proiectul Magistralei 5 de metrou.

"Metrorex confirma ca o echipa OLAF a întreprins o misiune la sediul Metrorex, ocazie cu care a solicitat o serie de documente referitoare la proiectul Magistrala 5 de metrou, Eroilor - Râul Doamnei. Facem mentiunea ca acest proiect de investitii a facut obiectul verificarilor Autoritatii de Management POS-T si ale Autoritatii de Audit, nefiind identificate aspecte care sa contravina regulilor si procedurilor prevazute de reglementarile europene si nationale", a declarat Ion Constantinescu, directorul general al Metrorex.

În presa centrala au aparut, joi, informatii potrivit carora mai multi agenti OLAF au verificat acte la Ministerul Transporturilor în legatura cu platile facute de Metrorex catre constructorii Magistralei 5 de metrou. Potrivit unor surse guvernamentale, citate în articolul respectiv, OLAF suspecteaza plati supraevaluate efectuate catre consortiul de firme condus de Astaldi, plati ce ar fi fost realizate cu complicitatea unor angajati Metrorex, companie aflata în subordinea MT.

Proiectul Magistralei 5 este finantat din fonduri nerambursabile în cadrul programului Operational Sectorial - Transport 2007 - 2013 si Programul Operational Infrastructura Mare 2014 - 2020. Magistrala 5 are trei sectiuni: Eroilor - Drumul Taberei, Eroilor - Iancului, respectiv Iancului - Pantelimon.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: