BERD sfatuieste Romania sa renunte la actualul model de crestere bazat pe consum

Data publicarii: 02-02-2018 | Economie

România trebuie sa adopte un model economic diferit, daca vrea sa evite o criza provocata de actualul boom bazat pe consum, apreciaza directorul regional al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Matteo Patrone, transmite Bloomberg.

"Dupa ce a stimulat cresterea prin reducerea taxelor si majorarea salariilor în sectorul public, Guvernul de la Bucuresti ar trebui sa adopte acum o traiectorie mai sustenabila", sustine Patrone.

În opinia sa, oficialii de la Bucuresti pot face acest lucru prin majorarea investitiilor în infrastructura si îmbunatatirea gradului de absorbtie a fondurilor europene.

"Autoritatile par sa înteleaga ca este nevoie sa schimbe modelul de crestere. Acest lucru va fi pus în practica, speram cât mai rapid", a adaugat Matteo Patrone.

În trimestrul al treilea al anului trecut, România a avut cea mai rapida crestere economica din Uniunea Europeana, cu un avans anual al PIB de 8,8%. Însa, turbulentele politice, provocate de schimbarea a trei guverne în decurs de un an, au descurajat investitiile, astfel ca Eurostat plaseaza calitatea drumurilor din România pe ultimul loc din UE. Complicând si mai mult lucrurile, deficitul bugetar se apropie de limita de 3% din PIB impusa de Comisia Europeana.

Noul premier, Viorica Dancila, a afirmat ca prioritatea sa va fi utilizarea fondurilor comunitare pentru a finanta mari investitii. În primul sau discurs în Parlament, noul premier a spus ca vrea sa inaugureze cel putin 350 de kilometri de noi autostrazi pâna în 2020, precum si 250 de kilometri de noi cai ferate, mai multe scoli, gradinite si spitale.

"Decalajul de infrastructura din România a devenit un obstacol serios în procesul de convergenta si trebuie luate masuri", a atras atentia Matteo Patrone.

Acesta a dezvaluit ca exista discutii între institutiile financiare internationale si Comisia Europeana cu privire la nevoie de a dezvolta infrastructura din România.

În 2018, ritmul de crestere a economiei românesti va încetini, pe masura ce consumul pierde din viteza, iar noi stimulente fiscale sunt limitate. BERD, unul dintre cei mai mari investitori din România, cu un portofoliu actual de aproximativ 1,7 miliarde de euro, a finantat mai ales proiecte în sectorul privat în ultimi ani. De exemplu, în 2017, a finantat 29 de proiecte în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: