Ministrul Agriculturii a discutat cu procesatorii si cultivatorii de orez; lipsa erbicidelor omologate, principala problema semnalata

Data publicarii: 02-02-2018 | Economie

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit joi cu procesatorii si cultivatorii de orez, pentru a discuta despre problemele cu care se confrunta acest sector în vederea identificarii solutiilor pentru a veni în sprijinul acestora, informeaza ministerul de resort printr-un comunicat remis AGERPRES.

Principalele probleme semnalate în cadrul sedintei, la care au participat si secretarul de stat Daniel Botanoiu si experti tehnici din cadrul ministerului, au facut referire la lipsa erbicidelor omologate pe piata din România, fapt ce duce la scaderea productiei si diminuarea veniturilor producatorilor.

"În acest sens, Doina Baiculescu, directorul Autoritatii Nationale Fitosanitare, i-a asigurat de toata disponibilitatea institutiei pe care o reprezinta pentru a gasi posibilitatile legale pentru a-i sprijini pe cultivatori", se mentioneaza în comunicat.

Printre temele abordate s-au mai regasit: plata pentru sprijinul cuplat, pretul de vânzare al orezului, perspectivele pentru acest sector dupa 2020, realizarea unor investitii prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, importanta acordarii la timp a subventiilor APIA, dar si valorificarea productiei locale de orez pe piata româneasca. Majoritatea celor prezenti a semnalat importanta reabilitarii de sectorului de irigatii si al desecarii, încurajându-se astfel cresterea productiei.

De asemenea, s-a discutat necesitatea conturarii unui punct de vedere comun privind importurile de orez din tari terte, care va trebui sustinut alaturi de restul agricultorilor din Uniunea Europeana în vederea protejarii cultivatorilor europeni de orez.

"Cultura de orez din România este sustinuta prin politicile agricole promovate de MADR, aceasta ocupând în prezent 8.360 hectare cultivate, desi exista suprafete pretabile pentru cultura orezului în toata lunca Dunarii. Pentru a cunoaste problemele cu care se confrunta acest sector si tinând cont de viitorul Politicii Agricole Comune, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a initiat aceasta întâlnire cu reprezentanti Institutului de Cercetare de la Braila, precum si cu procesatorii si cultivatorii de orez din România", se mai precizeaza în comunicat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: