Ministerul Energiei estimeaza ca va incasa peste un miliard de lei din privatizarea Rompetrol Rafinare si Electrocentrale Bucuresti

Data publicarii: 03-02-2018 | Economie

Ministerul Energiei estimeaza ca va încasa în acest an 1,073 miliarde de lei din implementarea strategiilor de privatizare la societatile Rompetrol Rafinare si Electrocentrale Bucuresti, potrivit notei de fundamentare a bugetului de venituri si cheltuieli al activitatii de privatizare derulate de minister.

Alte informatii importante care apar în documentul mentionat se refera la suma de 2,5 milioane de lei care va merge catre expertul care va recruta managerii profesionisti pentru companiile de stat, dar si la faptul ca producatorul de energie Complexul Energetic Oltenia se pregateste de listarea la bursa.

"În bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare s-au prevazut: venituri totale în suma de 1.073.133 mii lei, din care 1.073.065 mii lei constituite din implementarea prevederilor strategiilor de privatizare la societatile Rompetrol Rafinare S.A. si Electrocentrale Bucuresti, precum si 68 mii lei reprezentând venituri din vânzarea caietelor de sarcini - dosare de prezentare", se arata în document.

Statul român mai detine la Rompetrol Rafinare, prin Ministerul Energiei, un pachet de 44,69% din actiuni.

Totodata, în acelasi document se mai arata ca statul va obtine în acest an 1,5 miliarde de lei sub forma de dividende de la companiile care îsi desfasoara activitatea în subordinea Ministerului Energiei.

În nota de fundamentare se mai precizeaza ca o suma de 15,4 milioane de lei va merge catre plata onorariilor pentru consultanti, agenti de privatizare sau firme de avocatura si cele pentru pregatirea si realizarea privatizarii societatilor.

Cheltuielile pentru rapoarte de evaluare realizate în procesul de privatizare si post privatizare, pentru expertize, cautiuni, evaluari în litigii, onorarii executori judecatoresti, documentatii pentru obtinerea avizului de mediu, precum si alte asemenea cheltuieli sunt estimate tot la 15,4 milioane de lei.

În plus, costurile pe care le implica derularea unor proceduri de insolventa ori dizolvare voluntara si lichidare a societatilor se vor ridica la circa 5,2 milioane de lei. O suma de 20,8 milioane de lei va fi folosita pentru majorarea capitalului social al unor societati.

Ministerul Energiei a prevazut si suma de 2,5 milioane de lei pentru serviciile contractate cu un expert independent, persoana fizica sau juridica specializata în recrutarea resurselor umane, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 109/2011 privind guvernanta corporativa a întreprinderilor publice.

Acelasi document mai prevede ca principalele societati la care urmeaza sa se implementeze prevederile OUG nr. 109/2011 sunt: Compania Nationala a Uraniului, Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica, Societatea Electrocentrale Grup, Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN) Mioveni, Societatea Uzina Termoelectrica Midia, Societatea Electrocentrale Constanta, Societatea Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Nationala Nuclearelectrica , S.N. Închideri Mine Valea Jiului, Societatea CONPET, fiind necesara demararea unei noi proceduri de recrutare si selectare conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 109/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

"Tinând cont si de faptul ca multe din societatile la care Ministerul Energiei este actionar majoritar sunt fie admise la tranzactionare pe pietele reglementate (cazul Societatii Nationale Nuclearelectrica S.A. listata la Bursa de Valori Bucuresti), fie în curs de pregatire a listarii (cazul Societatii Complexul Energetic Oltenia S.A., Societatii de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A.), este necesara implementarea principiilor guvernantei corporative", mai scriu reprezentantii Ministerului Energiei.

Subiectul listarii la bursa a CE Oltenia a mai fost discutat în ultimii ani, însa fara finalitate, întrucât au fost întâmpinate probleme la procesul de inventariere a rezervelor de carbune. Cât despre listarea Hidroelectrica, noul ministru, Anton Anton, a declarat în urma cu o zi ca nu stie ce se va întâmpla.

Mai departe, documentul Ministerului Energiei vorbeste despre suma de 3,5 milioane de lei care va fi alocata pentru cheltuieli legate de elaborarea de strategii, studii si sinteze referitoare la evolutia si ajustarea structurala a industriei energetice.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: