Hossu (Cartel Alfa), despre diminuarile salariale: Noi am avertizat de cand a inceput transferul taxelor sociale

Data publicarii: 03-02-2018 | Economie

Cartel Alfa a avertizat înca de la început asupra faptului ca transferul taxelor sociale de la angajator la angajat va determina o scadere a salariilor, potrivit presedintelui Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Noi am avertizat (asupra scaderii salariilor, n.r.) de când a început transferul taxelor sociale, de la angajator la angajat, si asta datorita faptului ca nu a fost o constructie care sa fie clarificata de la început si care sa analizeze toate posibilitatile. De fapt, a fost o oferta pentru legea salarizarii bugetare initiale si se pare ca guvernantii de la vremea respectiva au constatat ca îsi depasesc capacitatea bugetara acordata si au venit cu inovatia transferului de taxe, ca o modalitate de a reduce oferta initiala si, practic, ramânând pe brut cu oferta initiala, dar pe net, pentru salariatii din institutiile bugetare, fiind o diminuare", a declarat, vineri, Bogdan Hossu, pentru AGERPRES.

Potrivit liderului sindical, salariile nete din anul 2018 vor fi mai mici decât în anul anterior.

"Combinatia între Legea salarizarii cu mecanismul de plafonare a sporurilor din sector si împreuna cu transferul de taxe creeaza de fapt o situatie delicata pentru ca multi din sectorul bugetar, astazi, în 2018, sunt în situatia de a lua mai putin pe net decât în anul precedent si nu este vorba de "vârfuri", cum spune doamna ministru (Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, n.r.), ci de categorii întregi, inclusiv în sectoare prioritare, cum sunt sanatatea si învatamântul, dar si în alte domenii, care din punctul guvernantilor sunt prioritare, cum este domeniul agriculturii, în care institutiile care au facut absorbtia masiva a fondurilor europene sunt în situatia în care vor lua mai putin decât anul precedent", a mai spus presedintele Cartel Alfa.

Totodata, Hossu a explicat si faptul ca mecanismul este afectat si de pastrarea, în Codul Fiscal, a unor prevederi potrivit carora, pentru contractele cu timp partial, angajatorul va plati contributiile la nivelul salariului minim.

"Nu în ultimul rând, ceea ce afecteaza acest mecanism este si pastrarea în Codul Fiscal a prevederilor vechii ordonante 4/2017, care obliga angajatorul, pentru contractele cu timp partial, sa plateasca la nivelul salariului minim. Prin transferul taxelor catre salariati, aceasta prevedere s-a mentinut, ajungându-se la o aberatie din punct de vedere al politicii de ocupare, blocarea accesului persoanelor care ar dori sa lucreze 2, 4 sau 6 ore, dar care nu pot lucra timp complet, de a plati la nivelul salariului minim contributiile de asigurari sociale si în cazul în care salarizarea este pe un timp mai redus, sa ajunga chiar si în situatia în care sa aduca bani de acasa ca sa poata sa îsi plateasca contributiile sociale. Este de fapt o discriminare, pe care noi am semnalat-o Ministerului Muncii de anul trecut, pe care guvernantii încearca sa o corecteze, cum trebuie corectata si legea salarizarii".

Hossu a precizat ca toate categoriile profesionale din sectorul economic vor fi afectate de decizia de a transfera contributiile la angajator.

"Marea majoritate a întreprinderilor n-a facut majorare de salariu brut si a ramas cu acelasi salariu brut ca si în anul precedent si încearca sa gaseasca sisteme de compensare, legate de acest lucru. Sistemele de compensare, prin premiere, de fapt, într-o forma indirecta, afecteaza tot lucratorul, pentru ca, practic, în momentul respectiv sistemele de compensare nu înseamna decât valori mai mici pentru ce se platesc contributii de asigurari sociale, deci lucratorii respectivi, la pensie, vor avea un nivel de punctaj mai mic decât ar trebui sa aiba daca masura ar fi fost aplicata integral", a mai adaugat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat joi seara, la Antena 3, ca, de la 1 ianuarie, toti bugetarii au o crestere a salariului net cu aproximativ 4%, iar din 2019 vor fi cresteri salariale mari pentru bugetarii cu salarii mici.

Pe de alta parte, aceasta a aratat ca salariile demnitarilor (presedinte, ministri etc) s-au redus, de la 1 ianuarie, cu procente cuprinse între 10% si 40%.

"Piramida salariala are la baza 60% dintre bugetari, cu salarii pâna în 4.000 lei. Salariile cele mai mici porneau de la minimul pe economie pâna la 4.000 lei, dar erau si bugetari cu salarii sub salariul minim pe economie, cum erau soldele soldatilor, care erau undeva la 900 lei si pentru ei trebuia ca statul sa dea o suma compensatorie ca sa ajunga la salariul minim pe economie. La jumatatea piramidei erau 37% dintre bugetari care avea salarii între 4.000 si 7.000 lei, iar în vârful piramidei situatia scapase totalmente de sub control, foarte multi bugetari care treceau cu salariul peste cel al presedintelui - sefi de institutii, de la APIA, de exemplu, institutii subordonate MADR, unde salariile erau peste 12.000 lei. Dar erau si directori de instititutii din subordinea Ministerului Mediului, unde un director avea 2.700 de lei", a aratat ministrul Muncii.

Ea a reafirmat ca salariile mici, pentru aproximativ 60% dintre bugetari, vor creste etapizat pâna în 2022. Cei de la jumatatea piramidei, cu salarii între 4.000 si 7.000 lei, pe Legea salarizarii vor vedea cresteri mai mici sau chiar deloc.

"Peste tot ce înseamna 7.000 lei deja am început sa corectam aceste dezechilibre. Toti bugetarii au cresteri pe brut de 25% de la 1 ianuarie, ceea ce este echivalent pe net cu o crestere de aproximativ 4%. Din luna martie, mai sunt cresteri de 20% însa în sectoare precum Educatia si vor urca pâna pe grila din 2022 medicii si asistentele. La medici, într-adevar, salariile vor fi foarte consistente", a mai spus ministrul Lia Olguta Vasilescu.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: