Viorel Stefan: Legea privind infiintarea Fondului Suveran va fi adoptata in vara

Data publicarii: 05-02-2018 | Economie

Proiectul de Lege privind înfiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii ar putea fi adoptat de Parlament în lunile mai - iunie, a declarat, luni, vicepremierul Viorel Stefan, într-o conferinta organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu prilejul aniversarii unui deceniu de la listarea Transgaz pe piata principala a BVB.

"Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii este în dezbatere parlamentara la Senat. În masura în care va parcurge cele doua Camere, va fi promulgata, va intra în functiune legea. În mai-iunie eu estimez ca legea va fi adoptata", a spus Stefan.

Potrivit acestuia, în acest moment nu se are în vedere preluarea detinerii la Transgaz.

"Asa cum arata proiectul acum, nu are în vedere preluarea detinerii la Transgaz, sub rezerva ca se poate face orice modificare", a precizat vicepremierul.

Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii (FSDI) va avea aproape 90 de companii în portofoliu, desi în proiectul initial era vorba despre 27, reiese din declaratiile lui Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), din luna noiembrie 2017.

''Proiectul actual al Fondului Suveran, asa cum e înaintat Parlamentului, are un progres urias fata de forma initiala în sensul ca practic a triplat numarul de companii propuse sa intre în Fondul Suveran si, mai mult decât atât, da perspectiva tranzactionarii lor pe piata de capital. Acum se estimeaza ca vor fi aproape 90 de companii în Fond, asta e varianta noua. Fondul Suveran va avea o perioada de gratie, în care se va aseza, de 18 luni. E nevoie de o perioada de timp în care sa asezi bine, sa-i vezi nevoia investitionala, unde ai nevoie de IPO-uri, deci un proces mult mai complex. El figureaza ca un sistem osmotic. E nevoie undeva sa intervin? Merg si cumpar pachete de actiuni ca sa rentabilizez o companie. Unde merge bine si valoarea creste foarte mult, atunci ma duc si vând, încasez o suma mare de bani ca sa pot pe urma sa o investesc, de la sistemul sanitar, în spitale, în parteneriat public-privat sau în companii care au nevoie de bani, retehnologizare'', a spus Ursache.

El sustine ca a avea un Fond Suveran este o necesitate, iar vremea companiilor administrate de minister s-a terminat.

''A avea un Fond Suveran în România e o necesitate, datorita faptului ca finantarea prin sistemul bancar a devenit din ce în ce mai mica în detrimentul finantarii prin piata de capital. Mediul de afaceri privat e mai interesat astazi de finantare prin piata de capital decât prin sistemul bancar. În aceste conditii, aparitia Fondului, în afara ca reprezinta o necesitate pentru economia româneasca, este o confirmare a faptului ca astazi daca vrei transparenta, raportari si guvernanta corporativa, trebuie sa te duci pe piata de capital. Vremea societatilor închise, a companiilor administrate de catre un minister s-a terminat'', a mai aratat oficialul ASF.

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) au declarat, pe 30 august, într-o întâlnire cu presa, ca Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii va avea 27 de companii profitabile în portofoliu, iar listarea Hidroelectrica va fi decisa de noua entitate.

"Capitalul social al FSDI va fi format din aport în natura reprezentat de pachete de actiuni detinute de stat la societatile care se vor afla în portofoliul FSDI, precum si din aport în numerar. Pachetele de actiuni se transfera în proprietatea FSDI, iar acesta va putea dispune liber de ele, în calitate de bunuri proprii. În cazul societatilor în care la data preluarii, statul este actionar integral sau majoritar, FSDI nu va putea înstraina, sub orice forma aceste actiuni, daca acest fapt va duce la pierderea pozitiei de actionar majoritar a FSDI la societatile în cauza", se arata în expunerea de motive a proiectului publicat miercuri pe site-ul institutiei.

Potrivit reprezentantilor MFP, FSDI va avea un capital social în numerar de 1,85 miliarde lei, bani proveniti din Trezorerie, din privatizari. Fondul va avea în portofoliu 27 de companii profitabile, dar CEC Bank si Eximbank au fost excluse pe motiv ca "ar fi fost ciudat sa se îndatoreze pentru un proiect la bancile din portofoliu".

Printre companii se va afla si Hidroelectrica, iar oficialii MFP spun ca un viitor IPO va fi facut de FSDI. De asemenea, daca fondul va considera ca trebuie sa vânda actiuni ale unor companii din portofoliu, va putea sa o faca, dar sa ramâna cu cel putin 50+1% din actiuni. În AGA companiilor vor fi reprezentantii fondului. De asemenea, Fondul va putea cumpara actiuni ale unor companii private de pe piata de capital, dar rolul lui este sa faca investitii în economie.

"Proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat începând cu anul 2018, în sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul actiunilor transferate în portofoliul FSDI. Aceasta influenta va fi recuperata în anii urmatori primului an de functionare prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plati statului, în calitate de actionar unic, potrivit hotarârii Adunarii Generale a Actionarilor de repartizare a profitului si stabilire a dividendelor", se arata în expunerea de motive.

Astfel, conform reprezentantilor MFP, impactul în bugetul de stat este de 2 miliarde lei pe an, pentru ca dividendele vor fi încasate de FSDI. Fondul nu se va lista niciodata, iar scopul lui e sa faca profit.

Companiile la care FSDI va fi actionar sunt Engie România, Electrica, Delgaz, E.ON Energie România, Biofarm, Chimcomplex, OMV Petrom, Telekom România, Antibiotice, Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune, Loteria Româna, Societatea Nationala a Sarii, IAR, OIL Terminal, Cupru Min, Unifarm, Societatea Nationala a Apelor Minerale, Compania Nationala a Apelor Minerale, Compania Nationala de Investitii pentru Turism, Romgaz, Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale - Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Nuclearelectrica, Imprimeria Nationala, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime, Societatea de Administrare a Participatiilor în Energie, Conpet.

Administrarea FSDI se va face în sistem dualist, de catre un Consiliu de Supraveghere si un Directorat.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: